Jan Urbach: Kdo organizoval střelbu v Kyjevě?

30.10.2019 7:32

Tři občané Gruzie byli minulý týden v Bělorusku vyslýcháni na Generální prokuratuře na žádost kyjevské prokuratury o mezinárodní právní pomoc. Všichni delší dobu vypovídají, že střelbu do lidí v průběhu státního převratu v roce 2014 naplánovali a zorganizovali lidé tehdejší opozice, konkrétně jmenují například Andrije Parubije, pozdějšího předsedy parlamentu a rovněž Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny, ale také tehdejšího gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho.

Jan Urbach: Kdo organizoval střelbu v Kyjevě?
Foto: wikipedia
Popisek: Ukrajinská vlajka

Alexandr Revazišvili, Cezary Badžanidze a Giorgi Bežytašvili  měli být najati vojenským poradcem   Saakašviliho  Mamukou Mamulašvilim. Obdrželi falešné cestovní doklady, finanční zálohy a v období mezi listopadem 2013 až lednem 2014 se připojili k různým skupinám na kyjevském majdanu. Jejich úkolem v té době bylo provokovat střety s policií. Později, podobně jako „dobrovolníci“ z Litvy, obdržely zbraně od jednoho z lídrů tehdejší opozice Serhije Pašinského.   A. Revazišvili dokonce tvrdí, že osobně viděl  Pašinského při střelbě do lidí. C. Badžanidze navíc vypovídá, že byl naverbován k účasti na událostech v Oděse v květnu 2014, kterým velen Parubij. Cílem střelby do lidí bylo zničit dohodu mezi prezidentem Viktorem Janukovyčem a opozicí. Gruzíni tvrdí, že se rozhodli otevřeně vypovídat poté, co dříve za nevyjasněných okolností zemřelo několik jejich přátel. Zveřejnění informací považují za pojistku bezpečnosti. V uplynulých letech žili v Arménii a před nějakou dobou odjeli do Běloruska. Události na Ukrajině jsou někdy nazývány také jako „revoluce snajprů“.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.