Jan Urbach: Komunistické zločiny opět promlčeny

17.10.2016 13:03

Bulharský Ústavní soud rozhodl, že usnesení parlamentu o nepromlčitelnosti komunistických zločinů je v rozporu s ústavou. Pro toto stanovisko hlasovalo 11 ústavních soudců, 1 byl proti.

Jan Urbach: Komunistické zločiny opět promlčeny
Foto: archiv
Popisek: Bulharsko - státní vlajka

Parlament v září 2015 novelizoval trestní zákoník a zrušil promlčení zločinů proti právům člověka v období od 9. září 1944 do 10. listopadu 1989. Promlčení neměly podléhat také činy spáchané v letech 1984 až 1989, a to přejmenování bulharských Turků a vyhnání 300 tisíc tureckých občanů Bulharska do Turecka. Pomlčení se mělo týkat také zabití z politických důvodů, budování lágrů, nucené přesídlení zbavení svobody s porušením základních mezinárodních práv.

Část ustanovení u Ústavního soudu napadl Generální prokurátor, podle jehož názoru by uplatňování změn trestního zákona vyvolalo „porušení práva, diskriminaci a právní chaos“. Prokurátor uvedl, že změny jsou v rozporu se zásadami právního státu, zásadami rovnosti občanů před právem. Odmítl také retrospektivní působení parlamentních změn zákona.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…