Jan Urbach: Porošenko nedomyslel dopad autonomie Krymským Tatarům?

07.07.2016 12:20

Ukrajinský prezident Petro Porošenko si naběhl svým prohlášením z 28. června o poskytnutí autonomie Krymským Tatarům. Nyní to samé požadují Bulhaři a Rumuni žijící na území Ukrajiny. Zahájil proces rozpadu Ukrajiny?

Jan Urbach: Porošenko nedomyslel dopad autonomie Krymským Tatarům?
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Ukrajinští Bulhaři se Porošenka obrátili s výzvou, aby jim byla poskytnuta územní autonomie v Oděské a Chersonské oblastech. „Myšlenka poskytnutí autonomie Tatarům podstatně mění ústavní pořádek Ukrajiny a vytváří závažný precedent,“ říká prohlášení bulharské diaspory. „Ukrajinští Bulhaři žijící na určitých územích, také dostávají právo na autonomii," cituje portál „Holos.ua“ blharsk stanovisko.

Autoři výzvy připomínají, že „všechny národy naší země mají být stejně chráněny a užívat stejných práv". Jak uvedl Holos.ua, s totožnou výzvou se na Porošenka obrátilo také Shromáždění Rumunů Bukoviny. Rumuni žádají, aby byl území osídlenému převážně Rumuny v Černovické oblasti udělen status územní autonomie. Bulharů žije na Ukrajině okolo 200 tisíc, Rumunů a Moldavanů 400 tisíc, zmínit je ale třeba v těchto souvislostech asi 150 tisíc Maďarů a 275 tisíc Bělorusů, nemluvě o 8 milionech Rusů. Porošenko tak nesmyslným prohlášením, protože hlavní domoviny Krymských Tatarů je Krym, součást Ruské federace, umožnil vznášet požadavky na autonomii, které postupně mohou vést k rozpadu Ukrajiny.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…