Jan Urbach: Turecko míří na Měsíc

17.02.2021 7:35

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan představil minulý týden turecký desetiletý vesmírný program. Prvním cílem snažení má být přistání na Měsíci v roce 2023 - při příležitosti 100. výročí založení Turecké republiky.

Jan Urbach: Turecko míří na Měsíc
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Turecká vlajka, graffiti.

Mezi další mise patří vyslání tureckých astronautů do vesmíru, stavba tureckého kosmodromu a vývoj pokročilé satelitní a meteorologické technologie. „Doufám, že tento plán, který přivede Turecko do nejvyšší ligy světové vesmírné soutěže, bude úspěšně realizován," řekl Erdogan. „Naše nohy budou na Zemi, ale naše oči budou ve vesmíru. Naše kořeny budou na Zemi, naše větve budou vysoko na obloze,“ prohlásil.

Turecko založilo vlastní kosmickou agenturu v prosinci 2018 poté, co to Erdoganova Strana spravedlnosti a rozvoje učinila jedním z bodů volebního programu. Podle stoupenců ambiciózního programu to vytvoří vysoce kvalifikovaná pracovní místa a zastaví odliv vědeckých pracovníků z Turecka. Jiní ovšem kriticky poukazují na vysoké náklady kosmické agentury. Prezident Erdogan ve svém vystoupení o finančních podrobnostech vesmírného programu nemluvil

V posledních letech zaznamenalo Turecko rychlé úspěchy v oblasti technologie dronů a raketových systémů. V lednu raketa společnosti SpaceX vynesla na orbit turecký komunikační satelit nové generace Türksat 5A, který bude sloužit civilním i vojenským účelům. V té době také Erdogan telefonicky hovořil s Elonem Muskem o spolupráci jeho společnosti SpaceX s technologickými firmami z Turecka.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …