Jan Urbach: Tyranský exprezident Saakašvili odsouzen na šest let

30.06.2018 11:01

Bývalý gruzínský tyranský prezident Michail Saakašvili byl soudem v Tbilisi uznán vinným ze zneužití pravomoci zakrýváním důkazů v případu útoku na opozičního politika Valerije Gelašviliho v roce 2005 a odsouzen k šesti letům vězení.

Jan Urbach: Tyranský exprezident Saakašvili odsouzen na šest let
Foto: ČT
Popisek: Gruzínský exprezident Michail Saakašvili

Již na počátku roku byl exprezident odsouzen ke třem rokům vězení za zneužití postavení v případu udělení milosti čtyřem policistům usvědčeným z vraždy bankéře. Saakašvili ovšem v současnosti pobývá v zahraničí a je osobou bez státní příslušnosti. Po přijetí ukrajinského občanství totiž v roce 2015 o gruzínské ze zákona přišel, Gruzie totiž umožňuje pouze jediné státní občanství.

Před časem byl potom zbaven také ukrajinského občanství. V současnosti žije v Nizozemí, kde se narodila jeho manželka Sandra.

V době vykonávání prezidentského úřadu se Saakašvili dopustil řady činů, které z něj učinily gruzínského tyrana, jak ho hodnotila demokratická opozice. Proti pokojným demonstrantům posílal speciální policejní jednotky, které protesty brutálně rozháněly, členové opozice mizeli neznámo kam.

Neoficiálně je mu přičítána i vina za záhadnou smrt – někteří hovoří o vraždě - populárního premiéra Zuraba Žvaniji. Gruzínské orgány sice usilují o vydání Saakašviliho do vlasti, jejich snaha je však zatím bezúspěšná.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.