Jan Urbach: Ukrajinské vraždění Poláků na Volyni bylo genocidou

11.07.2016 21:10

Polský Senát, horní komora parlamentu, přijal rezoluci, ve které je masakr Poláků za druhé světové války ukrajinskými nacionalisty označen jako genocida. Příslušníci Ukrajinské povstalecké armády (UPA) za pomoci civilního obyvatelstva povraždili v oblasti Volyně okolo 100 tisíc Poláků.

Jan Urbach: Ukrajinské vraždění Poláků na Volyni bylo genocidou
Foto: archív autora
Popisek: Volyň

Návrh podpořilo 60 senátorů z celkového počtu 84. Rezoluce současně vyzývá dolní komoru parlamentu (Sejm), aby 11. červenec byl vyhlášen „Národním dnem vzpomínky na oběti genocidy spáchané spáchané ukrajinskými nacionalisty na občanech II. polské republiky“. Nejhorší vraždění se uskutečnilo v roce 1943 v průběhu tzv. Volyňského masakru. Oběťmi ukrajinského etnického čištění se stali také Rusové, Židé, Češi či Arméni. Lidé byli vražděni střelbou, kosami, vidlemi, sekerami, pilami, noži, kladivy a dalšími nástroji, došlo k upalování v kostelech a stodolách.

Senátní rezoluce současně vyslovuje vděčnost těm Ukrajincům, kteří riskovali své životy a Polákům pomáhali. V Sejmu se o podobné rezoluci hlasovalo již v roce 2013, ale nedošlo k jejímu přijetí, pravděpodobně díky tehdejší parlamentní většině tvořené zejména Občanskou platformou Donalda Tuska. Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes sice ve Varšavě položil květiny u památníku povražěných, ale včera v Kysjevě rozhodli o pojmenování jdnoho z hlavních prospektů jménem Stepana Bandery, jednoho z nejdůležitějších strůjců masakru. Nejen v tomto kontextu ja pak  Porošenkův krok falešným.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…