Jan Urbach: Zastavil Porošenko stíhání Bidena ml. ze strachu z USA?

06.10.2019 7:35

Bývalý ukrajinský Generální prokurátor Viktor Šokin prohlásil, že vyšetřování činnosti Huntera Bidena, syna tehdejšího viceprezidenta USA, v plynárenské společnosti Burisma Holding bylo zastaveno „ze strachu před USA“.

Jan Urbach: Zastavil Porošenko stíhání Bidena ml. ze strachu z USA?
Foto: Tomáš Nový
Popisek: Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Šokin tvrdí, že se tak stalo na přímý pokyn prezidenta Petro Porošenka a k takovému rozhodnutí ho mělo prý vést, že viceprezident Joe Biden pozastavil finanční pomoc ukrajinské armádě.

Se Šokinem se měl v lednu t.r. setkat osobní právník Donalda Trumpa Rudy Giuliani. „Pan Šokin se pokoušel pokračovat ve vyšetřování, ale okolo června 2015 mu velvyslanec USA (na Ukrajině) Geoffrey Pyatt řekl, že vyšetřování je třeba vést „v bílých rukavičkách“. Podle Šokina to znamenalo – nic nedělejte,“ uvedl Giuliani k tomuto setkání.

Prezident D. Trump v nedávném telefonickém rozhovoru s prezidentem Ukrajiny Volodomyrem Zelenským prosil o prověření situace v souvislosti s prý chlubivými výroky Joe Bidena, že zařídil zastavení stíhání syna na Ukrajině. To se stalo podnětem pro Demokratickou stranu k zahájení pokusu o odvolání prezidenta.

Připomeňme, že s Giulianim se setkal také nástupce Šokina Jurij Lucenko, který je v současnosti na Ukrajině stíhán ze zneužití postavení ve spolčení s dalšími osobami údajně právě v souvislosti s aférou Bidenových na Ukrajině.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…