Jan Vávra: Češi si vládnout neumí

30.10.2013 10:42

Zatímco v okolních zemích politici vědí, že voliči nesnášejí vnitrostranické spory a řeší mocenský boj za zavřenými dveřmi, u nás se všechno děje takříkajíc v přímém přenosu. Zda to znamená vyšší míru demokracie, ponechám na vaší úvaze. O užitečnosti ventilování vnitrostranických třenic na veřejnosti se v sobotu přesvědčili i Zemanovci.

Jan Vávra: Češi si vládnout neumí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek s Bohuslavem Sobotkou

Současný kvas v sociální demokracii ovšem připomíná události v ODS v roce 1997, které skupina kolem Václava Klause pojmenoval jako Sarajevský atentát. I tenkrát se pronášely výzvy k odstoupení, pořádaly se demonstrace příznivců a odpůrců, zvedla se vlna údajně spontánního odporu. Tenkrát měla snaha o změnu vedení racionální důvod – dokonce mnohem silnější, než je důvod pro odstranění Sobotky – ale způsob provedení umožnil na všechny argumenty zapomenout.

Chtělo by se říci, že dění ve straně, která vyhrála volby, potvrzuje jen starou známou pravdu, že Češi si vládnout neumí. Situace je ale vážnější. ČSSD nebojuje jen o míru své vnitrostranické demokracie. Jde o jedinou z klasických stran, která ve volbách zaznamenala trochu slušný výsledek. I ti politici, kteří od té doby, kdy opustili školní lavice, nedělají nic jiného než politiku, by si měli uvědomit odpovědnost za budoucí povahu naší demokracie. Pokud se rychle nedomluví a budou spolu nadále bojovat oklikou přes média, bude rozklad pokračovat. Zatím se nezdá, že by se k tomu dokázali odhodlat. Předseda Sobotka ví, že ho ústřední výbor neodvolá, protože k tomu je potřeba třípětinová většina a ta se těžko vůbec sejde, natož aby hlasovala jednomyslně. Hašek má sice většinu v poslaneckém klubu, ale předsedové dalších stran s ním budou těžko vyjednávat. Volební sjezd na jaře příštího roku samozřejmě nic neřeší.

Klíčové budou kroky prezidenta a míra jeho ingerence do povolebního vyjednávání. Pokud strany chtějí prezidentův vliv minimalizovat, musely by se rychle dohodnout. To je za současné situace málo pravděpodobné. Prezident může nabýt dojmu, že se rýsuje možnost sestavit vládu podle jeho představ. Pak by se mohl do vyjednávání aktivně vložit. Na druhou stranu mu může vyhovovat Jiří Rusnok jako premiér. Potom nebude se jmenováním nového premiéra spěchat, takže vláda odborníků může vládnout ještě dlouho.

Kdyby situace dospěla do dalších předčasných voleb, skončila by sociální demokracie klidně i pod pěti procenty a politickou scénu by už opravdu ovládla nová populistická hnutí. Tradiční strany - v prvé řadě ČSSD - by tedy měly současnou krizi brát jako poslední varování a směřovat k důsledné vnitřní obrodě. Znamená to otevřít stranu novým lidem a umožnit těm schopným postup vzhůru. Jen tak lze změnit současnou ideovou vyprázdněnost a zajistit stranám politickou budoucnost. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…