Jan Vávra: Jaké nebezpečí nám hrozí?

04.03.2015 13:09

Po letech, kdy jsme s větším či menším nadšením budovali kapitalismus, se časy evidentně mění. Zatímco dosud nás trápilo špatné fungování státu, korupce politiků nebo jsme byli nespokojeni s pomalým růstem své životní úrovně, nyní nám začíná hrozit reálné vnější nebezpečí.

Jan Vávra: Jaké nebezpečí nám hrozí?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Náš domácí problém spočívá ve zdánlivé maličkosti, totiž že si nejsme jisti, odkud.

Představitelé naší armády, jak ukázala konference Bezpečnost budoucnosti, pořádaná nedávno v Poslanecké sněmovně, pokládají za skutečnou hrozbu Rusko, se kterým jsme podle některých bezpečnostních odborníků již ve válce, jen o tom ještě nevíme.

Politici zase většinou odmítají vidět v Putinovi nepřítele a spatřují největší nebezpečí v Islámském státu a islamistických teroristech.

Jisté je tedy jen to, že poklidné doby, kdy jsme věřili, že liberální demokracie je ten nejlepší model fungovaní společnosti, na který lidstvo přišlo, a který tudíž budou chtít všechny národy postupně přijmout, jsou pryč.

Ukazuje se, že nezanedbatelná část lidí i v našem sousedství nepokládá svobodu a prosperitu za to nejdůležitější, o co v životě jde.

Není to ostatně nic tak divného, v dějinách se pravidelně střídají doby, kdy lidé věří v úspěch racionálního uvažování, a doby, kdy daleko větší přitažlivost získává naděje na spásu a vykoupení.

O příčinách tohoto jevu by se dalo dlouze diskutovat. Ať již je v pozadí ideová vyprázdněnost neoliberalismu či jednostranná orientace globalizované společnosti na co největší zisk, vlna poptávky po transcendentnu je nyní evidentně na vzestupu.

A je celkem jedno, zda je spojováno s vírou v Boha či vírou ve velikost a poslání národa.

Otázkou je, jak se k narůstající agresivitě bojovníků pod národním nebo Božím praporem postavíme. Naše osvědčené prostředky, tedy vyjednávání a přesvědčování, selhávají.

Ukazuje se, že s přesvědčenými zastánci Boží nebo národní pravdy nemá smysl racionálně diskutovat, ani se s nimi snažit rozumně domluvit, jak ostatně dokládá poslední zkušenost s dohodami z Minsku.

Zatím není zřejmé, zda jsme odhodláni své hodnoty opravdu bránit, což neplatí jen o naší situaci, ale o celé západní společnosti. Nepřátelé liberální společnosti to samozřejmě vědí a jejich apetit to jen posiluje.

Pokud jde o nás, mohlo by ohrožení liberální demokracie vést k uvědomění si hodnot, na kterých je naše společnost založena, a toho, s kým tyto hodnoty sdílíme.

Druhou variantou ovšem je, že se bude utěšovat, že se nás žádné nebezpečí netýká a že se nic nemůže stát.

A až se opravdu přiblíží, tak můžeme ještě tvrdit, že to vlastně není nic hrozného, protože máme s agresorem mnoho společného.

Ale není vyloučeno, že infiltrace takových nálad je součástí nového typu války, o kterém naši bezpečnostní experti hovořili. Pak je opravdu reálné, že ve válce už skutečně jsme. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.