Jan Vávra: Může existovat shoda?

07.11.2013 14:57

Ačkoli hnutí Ano bude ještě nějaký čas hledat svoji identitu, výběr ekonomických poradců i zájmy faktického majitele hnutí, dávají tušit, jakým základním směrem se bude ubírat jeho hospodářská politika. To může být problémem pro sociální demokracii, pokud bude chtít s Babišovým uskupením sestavit vládu nebo se s ním domluvit na podpoře menšinové vlády.

Jan Vávra: Může existovat shoda?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Je zřejmé, že poradci z líhně liberálních ekonomů a nakonec i Babišovy zájmy velkopodnikatele budou v prvé řadě trvat na nezvyšování daní.  

Volební program ČSSD naproti tomu počítal s vytvářením nových pracovních míst a podporou sociálně slabších, s valorizací důchodů, vyšším financováním veřejného zdravotnictví a zvýšením platů učitelům, což se mělo financovat především ze zvýšení firemních daní. Třetí vzadu - tedy KDU - rovněž se zvyšováním daní nepočítá, takže ambiciózní plány sociálních demokratů by mohly být ohroženy. ČSSD sice chce vládnout a bude se tedy chtít dohodnout, přesto bude muset trvat na klíčových bodech svého programu. Vše tedy bude záležet na tom, jak moc se strany budou chtít dohodnout, případně jaká mají připravena alternativní řešení.  

Hnutí Ano se zatím tváří, že nemusí za každou cenu do vlády, je to ale stanovisko samotného šéfa a lze očekávat, že ostatní poslanci mohou mít na možnost usednout ve vládě poněkud jiný názor. KDU by se jistě také na vládě podílela, má ovšem jistou možnost stát se i součástí koalice bez ČSSD. Tuto možnost má samozřejmě hnutí Ano také, ovšem muselo by voličům vysvětlit, proč jde do koalice s Kalouskem a ODS. Možností je sice teoreticky hodně, prakticky ale mnohem méně, protože řada koalic by musela být opřena o komunisty, což je pro všechny kromě ČSSD a Okamurova Úsvitu nepřijatelné, jiné varianty zase počítají s účastí bývalých vládních stran, což je nepřijatelné pro nové strany.  

ČSSD, Ano a KDU si tedy jsou do jisté míry souzeni a vůle se dohodnout se pravděpodobně najde. Jinou věcí je, jak bude tak různorodá koalice fungovat a jak dlouho vydrží. Na první pohled sice nepůsobí zmíněná trojkombinace příliš homogenním dojmem, ovšem vládní angažmá může řadu hrotů obrousit. To nakonec platí i o církevních restitucích, které v současné době rovněž rozdělují sociální demokracii a lidovce.  

Především sociální demokracie nebude moci příliš taktizovat, což ji pravděpodobně dotlačí k větším ústupkům. Bohuslav Sobotka musí být úspěšný a musí přivést své spolubojovníky do Strakovy akademie, jinak ve straně a pravděpodobně i v politice končí. Jako od sečtení hlasů poněkolikáté, bude muset překonávat řadu překážek. Jestli ovšem Bohuslav Sobotka něco skutečně umí, je to vyjednávání vzájemně výhodných politických obchodů.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.