Jan Vítek: Dalších 40 miliard dolarů Ukrajině

14.05.2022 7:37

Americký Kongres schválil téměř 40 miliard dolarů za novou pomoc Ukrajině, protože Washington nadále stupňuje svou roli při podpoře Kyjeva ve válce proti Moskvě.

Jan Vítek: Dalších 40 miliard dolarů Ukrajině
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

Prezident Biden požádal Kongres o 33 miliard dolarů na nový balíček pomoci Ukrajině, ale demokraté v Kongresu jej zvýšili na 39,8 miliardy dolarů. Balíček zahrnuje prezidentské čerpání 11 miliard dolarů, které prezidentu Bidenovi umožňuje poslat ukrajinské vojenské vybavení z amerických zásob.

Pomoc také zahrnuje 6 miliard dolarů z financování Iniciativy bezpečnostní pomoci na Ukrajině, které umožňuje americké vládě nakupovat zbraně od výrobců zbraní a posílat je na Ukrajinu.

Pentagon obdrží 8,7 miliardy dolarů na doplnění zásob zbraní, které byly na Ukrajině, a 3,9 miliardy dolarů na zaplacení rozmístění jednotek ve východní Evropě.

Nový plán ve výši 39,8 miliardy dolarů přinese celkovou pomoc USA pro Ukrajinu jen v roce 2022 na více než 53 miliard dolarů. Abychom uvedli toto obrovské číslo do perspektivy, jak upozorňuje portál Antiwarnews, celý ruský vojenský rozpočet na rok 2021 činil zhruba 65,9 miliardy dolarů.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla