Jan Vítek: Ještě ke Comeymu - Poklad ex-šéfa FBI

21.06.2017 17:15

"You are fired!" Ta tři slůvka pronesl Donald Trump ve svém životě bezpočtukrát v různých intonacích nejrůznějším lidem, ale dlouhou dobu nedokázal dát padáka Jamesi Comeymu, i když si dobře uvědomoval, že tento Clintonův člověk, jmenovaný Obamou do čela FBI, je jeho nemesis.

Jan Vítek: Ještě ke Comeymu - Poklad ex-šéfa FBI
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Ve washingtonské bažině, kterou kandidát Trump sliboval vysušit, měl Comey pověst schopného uklízeče a zametače.   Jako vyšetřovatel ministerstva spravedlnosti sklidil do šuplete obviněni prezidenta Billa Clintona, že při odchodu z Bílého domu dal za úplatek milost obchodníku se zbraněmi a zločinnému finančníkovi Marcu Richeovi. Když FBI v roce 2013 zjistila, že největší anglická banka HSBC Holding vyprala miliardy  dolarů mexickým drogovým kartelům a věnovala miliony nadaci Clintonových, pomáhal očistit jak banku, tak Hillary a Billa.

Během loňské prezidentské kampaně vyšlo najevo, že Clintonová posílala utajované informace ze svého osobního přenosného počítače, když byla ministryní zahraničních věci. Navíc z její internetové pošty se dal vyčíst modus operandi, jakým od spřátelených vlád a státníků vybírala všimné. Jedním dechem slibovala, že učiní vše, aby americká vláda jim vyhověla a druhým dodala, že by se ráda zmínila o dobročinné nadanci, kterou s manželem založili. Comey v televizi prohlásil, že Hillary byla  "neopatrná" když  používala vlastní laptop, leč bez zlého úmyslu, a proto zastavuje další  šetření v této věci. Úplatky zametl pod koberec. Kdokoli jiný než Hillary, by už dávno seděl ve vězení.

Kdyby Hillary zvítězila, Comey by dál dělal stěnu Corruption Incorporated manželů Clintonových a chránil je před nahodilými zvědavci z FBI. Ale Hillary prohrála a Comey dostal z hlubiny bažiny nový úkol: najít důkazy o tom, že členové Trumpova volebního týmu byli během kampaně ve styku s ruskými vládními představiteli. Počinek měl, protože jeho lidé a CIA už celý rok odposlouchávali Trumpa a jeho štáb. Tak se Comey stal hlavním náhončím štvanice zvané Russiagate, která ochromovala a dodnes ochromuje Trumpovu vládu.

Rozhodnutí dát šéfovi FBI padáka učinil Trump sám. I nejbližší poradci, jeho zeť Jared Kushner and dcera Ivanka, ho od toho zrazovali. Obávali se, že jeho nepřátele by z odvolaní Comeyho během vyšetřování Russiagate mohli udělat aféru zneužití prezidentské moci.

Podkladem pro odvolací dopis byla doporučení ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse a jeho zástupce Roda Rosensteina, kteří v nich shodně stvrzovali, že James Comey nevykonával svoji funkci profesionálně a nestranně. Jako důkaz uvedli jeho postup v případě Hillary Clintonové.

Dopis doručil ředitelství FBI Trumpův „ochrančík“. V téže chvíli už prohledával kancelář Cameyho tým z vlastních vyšetřovatelů ministerstva spravedlnosti. Odvezli na ministerstvo hotový poklad v podobě spisů, svodek, hlášení, počítačů a různých jiných dokumentů.

To vše se dělo za zády Comeyho, který se shodou okolností (sic!) byl v Kalifornii, kde se účastnil náboru nových pracovníků FBI. O tom, že dostal padáka, se dozvěděl z televize.

Comey shromažďoval kompromat  na všechny koryfeje bez rozdílu stranické příslušnosti. Pokračoval v tradici J. Edvarda Hoovera, prvního ředitele FBI, a ostatních svých předchůdců. Na každého, kdo ve washingtonské bažině něco znamená, vedl složku špíny. Mezi zabavenými věcmi je i pověstný laptop bývalého demokratického kongresmana Antonyho Weinara. Údajně obsahuje informace o sexuálních choutkách a hrátkách řady kongresmanů a senátorů.

Dovedete si představit, co by se stalo, kdyby prezident odtajnil byť malou část Comeyho pokladů? Jaké pobouření by to v zemi vyvolalo a s jakými následky? Nebo schválil jen několik cílených úniků?

Ale není třeba jít do krajnosti. Ať už jsou v bažině jakýkoli tvorové, rozhodně nejsou hloupí. Stačilo by jim říct, tak chlapci, sice nevíme všechno, co jste natropili, ale to, co se můžeme o vás pustit na veřejnost, by mělo stačit, abychom se rozumně a v klidu dohodli.

Řečeno po trumpovsku: "Let's make a deal".

Autor je publicista a žije v Ženevě, Švýcarsko

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…