Jan Vítek: Proč se Fillon nepoučí?

06.02.2017 15:48

Na francouzské předvolební politické scéně vybuchla bomba. Francois Fillon, ex-premier ex-presidenta Nicolase Sarkozyho, a posvěcený i pomazaný republikánský kandidát na stolec prošvihlého socialisty Francois Hollanda, zaměstnával svoji ženu Penelopu, které za ničím doloženou práci zaplatil statisíce euro.

Jan Vítek: Proč se Fillon nepoučí?
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Francois Fillon

Bombu odpálil satirický týdeník Le Canard Enchainé, po našem Kachna v řetězech. Kdyby Fillon vysolil ty peníze z vlastní kapsy, byla by to jejich rodinná záležitost. Penelopa však byla placena ze státní kasy. To i v jinak volnomyšlenkářské Francii je průšvih.

Fillon se zachoval jako každý správný manžel. Prohlásil, že jeho žena je bez viny a že oba nemají co skrývat. Jako politik dodal, že ještě nikdy v dějinách páté republiky nebyla spuštěna tak lživá a pomloučná kampaň s tak nechutným cílem- odrovnat prezidenstkého kandidáta. Je to komplot !

Načež se Kachna utrhla ze řetězu. Začala kvákat, že jestli udělala nějakou chybu, pak to byla její zdrženlivost, protože měla hned říct, že se jedná o částku 830.000 euro. Částečně se na ní podílel poslanec Marc Jouloaud, Fillonův přítel a kolega, který se rovněž nemohl obejít bez Penelopiných služeb. Když se vezme v potaz délka jejího fiktivního zaměstnaneckého poměru, brala 10.000 za měsíc. A to vše není zdaleka všechno. Monsieur Fillon dal svým dvěma potomkům 84.000 euro z pěněz francouzských poplatníků jako odměnu za drobné, blíže neupřesněné úsluhy. Navíc neměl ani kancelář, v níž Penelopa měla údajně pracovat jako jeho asistentka.

Právní zástupce potrefeného M. Antonin Levy připustil, že jeho klient neměl kancelář, a to z jednoduchého důvodu, že úřadoval doma.
A kdo byl doma ? Penelopa Fillon, samozřejmě, dodal s nevyvratitelnou advokátskou logikou.

Prach po výbuchu stále zamořuje veřejné mínění. Sdělovací prostředky překypují rozhořčením obyčejného lidu. Není divu, když měsíční mzda kvalifikovaného dělníka je kolem 2.000 euro měsíčně a přitom opravdu, ale opravdu musí makat.

Fillonova šance uspět ve volbách poklesla natolik, že ho straničtí koryfejové nabádají, aby se vzdal kandidatury ve prospěch někoho jiného, lhostejno už koho. Snadno se to řekne, ale hůř udělá. Na řadového občana je soud samec.

Nikdo se zatím neptá, kdo za aférou vězí. Jisté je, že politicky prospívá Marine Le Penové, pro níž Fillon je nejnebezpečnější soupeř. Komu by se hodilo, aby to vzdal a Le Penová vládla v Elysée ? Stejně tak se lze ptát, kdo má největší prospěch z toho, že Donald sedí v Bílém domě ? Kdo mu zatlačil, aby se tam dostal? Kdo haknul emajly Hillary, aby ji zkopromitoval ?

Odpověď můžeme číst v novinách černé na bílém. Potvrdila ji televize, a ta nelže. No přece p...pu...put...

Proč se Fillon nepoučí ? Kdyby shodil komplot na Kreml, mohl by odejít ze scény v pohodě jako Hillary.

Autor je český novinář žijící v Ženevě.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla