Jan Ziegler: Brusel není mým šálkem čaje, ale mafiánská Moskva je děsivější

05.10.2013 18:50

„Vystoupit z Evropské unie by bylo horší, než v ní zůstat,“ řekl proslulý euroskeptik senátor Jaroslav Kubera, který jinak na Bruselu nenechá niť suchou, v reakci na návrh Václava Klause.

Jan Ziegler: Brusel není mým šálkem čaje, ale mafiánská Moskva je děsivější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Evropský superstát není ideálním řešením, ovšem náš příklon k Rusku, kde chybí úcta k právu, vládnou zákony džungle a nepohodlní lidé jsou vražděni nebo zavíráni do vězení, by byl cestou smrti. Na hulvátské a sprosté chování jedné ruské výpravy dodnes vzpomínají na zámku Hluboká.

Současné integrační snahy Evropské unie jdou za rámec původní dobré myšlenky Evropského hospodářského společenství o zóně volného pohybu lidí a zboží. To je škoda. Nicméně vystoupení z Evropské unie by nás ekonomicky silně poškodilo, a to si uvědomují i rozumní euroskeptici. Bojovat je třeba na půdě Bruselu, ne mimo ní.

Uvědomme si, že statisíce Čechů mají práci a dobře placenou v jiných zemích Evropské unie. I někteří horníci z dolu Paskov, který má být uzavřen na konci příštího roku, řekli, že mají plán-eroplán, a chtějí jít pracovat na Západ, mluvili například o Irsku. Tisíce Jihočechů si zajistili slušný život tím, že pracovali nebo pracují v Německu, kde si vydělají padesát i více tisíc měsíčně. Například můj českobudějovický soused je řemeslníkem a pracuje v Hamburku v přepočtu za devadesát tisíc korun měsíčně. „U nás bych měl tak čtvrtinu a Němci navíc platěj,“ řekl. K tomu není co dodat, jenom snad to, že v Rusku nebo v Číně se takové peníze ve srovnatelných profesích nedají vydělat ani náhodou. V Rusku jsou platy zhruba o třetinu nižší než v Česku, v Číně se ve fabrikách maká od nevidím do nevidím za takových tři tisíce korun měsíčně. Obávám se, že naši východní poblouzněnci by za takových podmínek pracovat nechtěli.

Nyní se přeneseme na půvabný romantický zámek Hluboká nad Vltavou, který znají snad všichni Češi. Kdysi jej navštívila jistá ruská výprava, která tam způsobila příšerný skandál. Rusové se na prohlídce chovali hrozně, křičeli, neposlouchali výklad průvodce, fotili bez povolení a přelézali provazy do zakázaných částí. Když je český průvodce napomenul, tak ho začali sprostě urážet a dokonce na něj řvali, že jeho matka je k…a apod. Na zámek dokonce dorazila policie, ale nakonec to vedoucí zámecké směny nějak vyřešila a zahrála do autu. Mám však za to, že tato skupina měla být rázně vyvedena, protože hrubě porušila pravidla. Ten průvodce byl mladý kluk, o kterého vím, že je to snad nejhodnější člověk, který na zámku pracuje a on ten problém určitě nezavinil.

Myslím si, že kdybychom se my takto chovali v Ermitáži, tak skončíme v gulagu. Vím, také, že s žádným jiným národem Američany, Angličany, Němci, Rakušany, Francouzi, Japonci a dalšími na Hluboké žádné problémy nebyli a nejsou, jenom s Rusy a bylo jich víc.

Co to dokazuje? Určitě není možné házet všechny Rusy do jednoho pytle, i mezi nimi je hodně slušných lidí. V Rusku jsou dvě skupiny lidí, ta větší, kterou tvoří zhruba 100 – 110 milionů lidí nikam necestuje, protože je chudá a nemá peníze. V ní jsou například i matky, které prosí odvodní komise, aby už konečně jejich syna vzali na vojnu, protože ony mu doma nemohou dát najíst a v kasárnách jídlo dostane a nebude mít hlad.

Pak je to skupina o 30 – 40 milionech lidí, která má hodně peněz, cestuje po světě a tu také potkáváme u nás. Většinou žije ve velkých městech, hlavně v Moskvě a Sankt Petěrburgu. Mezi ní jsou i vysocí státní úředníci a šéfové policie, zvyklí brát milionové úplatky a případné stěžovatele zavírat do vězení, viz kauza Sergej Magnitskij, který podal trestní oznámení na úplatné policejní náčelníky, aby nakonec sám byl umučen ve vězení. Tito lidé jsou v arogantní nadutosti přesvědčeni, že pro ně žádné zákony neplatí a podle toho se chovají, i na svých zahraničních cestách. A něco takového zřejmě přijelo i na Hlubokou.

Tamní aféra by nás měla varovat před ruským prostředím, kde zákony neplatí, vládne násilí a majetky soukromých investorů končí v rukou dobře organizovaných mafií. Ochrana podnikání na západní úrovni v Rusku neexistuje! Koneckonců důkazem pochybných východních praktik je i kauza ruské firmy Lukoil, která České republice dluží podle zpráv z českých médií desítky milionů korun. Neříkám, že s Ruskem nemáme obchodovat, ale je potřeba počítat s tamní realitou, která je dost děsivá a může obchodníka připravit o jeho vlastnictví. A proto fakt raději Brusel než Moskvu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…