Jan Ziegler: Českobudějovický Dopravní podnik je v dobré kondici

27.05.2015 7:32

Po delší době přestal být Dopravní podnik města České Budějovice ztrátový a v minulém roce vydělal přes pět milionů korun. Letos v I. čtvrtletí navíc pozitivní trend pokračuje a hospodářské výsledky jsou ještě lepší.

Jan Ziegler: Českobudějovický Dopravní podnik je v dobré kondici
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Pravdou je, že v minulém roce se Dopravní podnik města České Budějovice po několika ztrátových letech dostal do provozního zisku. Ten dosáhl částky 5,5 milionů korun, což je o 8,5 milionů lepší výsledek proti původním předpokladům. Dobrou zprávou také je, že městskému dopravci přibývají cestující.

To všechno se děje za situace, kdy v roce 2014 město dalo svému Dopravnímu podniku, 179 240 000 Kč, zatímco v roce 2007 to bylo o dvacet milionů korun víc. Když k tomu připočítáme inflaci, tak ten rozdíl je ještě větší. Ale rozumný člověk chápe, že město musí dávat peníze do mnoha jiných oblastí, například do školství nebo zdravotnictví, a městský dopravce se zkrátka musí naučit dobře hospodařit. Napadl mě takový příměr. Jistý premiér kdysi řekl svému ministrovi kultury, že řídit jeho resort s dostatkem peněz by zvládla cvičená opice. A to platí i v jiných případech.

V posledních letech se městská doprava v jihočeské metropoli výrazně zlepšuje. Dopravní podnik nakupuje nové trolejbusy a autobusy. Na zastávkách jsou nové informační systémy pro cestující o odjezdech spojů, jízdenky se dají nakupovat přes mobilní aplikaci Sejf. Na nejfrekventovanějších zastávkách, jako jsou Mercury centrum a IGY centrum, se nacházejí automaty na výdej jízdenek, které umožňují platbu bezkontaktními bankovními kartami. Plynulost dopravy se zlepšila i tím, že v minulém roce se zrušilo povinné nastupování předními dveřmi autobusů a trolejbusů v nočních hodinách.

K propagaci městské dopravy určitě připívají i mikulášské nebo halloweenové jízdy, které jsou u lidí velmi populární. Je v zájmu tedy v zájmu, nejen obyvatel Českých Budějovic, tento pozitivní trend zachovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…