Jan Ziegler: Čína se chlubila „cizím peřím“ a Zeman u podvodu asistoval

09.09.2015 21:33

Je pravdou, že v Asii skončila II. světová válka až kapitulací Japonska 2. září 1945, nicméně to už nebyla evropská záležitost a navíc Čína přispěla k porážce Země vycházejícího slunce velmi minimálně, téměř vůbec.

Jan Ziegler: Čína se chlubila „cizím peřím“ a Zeman u podvodu asistoval
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Oslavy konce II. světové války v Pekingu proto byly podvodem na historické pravdě. To zřejmě pochopili představitelé Západu, kteří na ně vyslali pouze ministry zahraničních věcí, velvyslance apod. Domnívám se, že to vzhledem k čínskému významu v bojích s Japonskem stačilo. Obchodovat s Čínou ano, ale podlézat jí nikoli. Ona přehnaná servilita, kterou předvedl Miloš Zeman, obecně škodí, a ani Číňané ji nemají rádi. Jinde na Západě to pochopili a zachovali se podle toho.

Pravdou je, že Japonci už v roce 1931 obsadili Mandžusko, které Peking považoval za své území. V roce 1937 pak Japonci vtrhli do samotné říše středu a téměř bez vážnějšího odporu obsadili rozsáhlá území včetně klíčových měst Pekingu, Šanghaje a Nankingu. V tom posledně jmenovaném se dopustili hrůzných masakrů a povraždili statisíce lidí, ale o tom není tento blog. Faktem je, že čínská armáda nebyla pro svého protivníka vážným soupeřem.

Největší zásluhu na porážce Japonska mají USA. Ty k jejímu konci přispěly systematickým kobercovým bombardováním, které totálně rozvrátilo jeho infrastrukturu. Na konci války už měli Japonci spálená města s původně dřevěnými domy, přerušené dopravní tepny, zničené továrny a sami hladověli.

A to patřilo k druhému důvodu, proč Tokio prohrálo. Bylo totiž silně závislé na dovozu surovin a potravin. A jelikož spojenecké válečné lodě a ponorky s výraznou převahou těch amerických prakticky zničily japonské loďstvo a účinnou námořní blokádou znemožnily přísun potřebných zásob, Japonci neměli co jíst a s čím válčit.

Takže Čína si přivlastňuje zásluhy jiných a navíc se na bojích s Japonci skoro nepodíleli komunisté Mao Ce-Tunga, k nimž se současné komunistické vedení stále hlásí, ale nacionalisté z Kuomitangu vedeni generálem Čankajškem, kteří jsou stále považování za nepřátele současného Pekingu.

A co se týče miliardových čínských investicí, které Zeman údajně přivezl? Každý byznysmen ví, že takové dohody nebývají důsledkem jedné státní návštěvy, ale jsou za nimi měsíce tvrdých vyjednávání. Současný obyvatel Pražského hradu byl ve správný čas na správném místě, a chytře toho využil, to se mu musí nechat. Ovšem znalci obchodování s Čínou mají jasno, pokud se Číňanům nenabídne kvalitní produkt, sebelepší politická podpora je k ničemu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …