Jan Ziegler: K emigraci do komunistického „ráje“ nebyly důvody

27.02.2014 20:01

Nějaký diskutující z řad zarytých soudruhů na jednom webu došel k úžasnému objevu, a vysvětlil, proč lidé ze Západu neemigrovali do socialistických zemí. Prý proto, že o nás nic nevěděli, protože média na Západě jim lhala. Toto tvrzení může již nyní v únoru kandidovat na titul kolosální hloupost roku.

Jan Ziegler: K emigraci do komunistického „ráje“ nebyly důvody
Foto: Ústav pro soudobé dějiny
Popisek: Intervence vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu1968

S tím mají soudruzi problémy, když se jich člověk zeptá, proč tedy, když v socialismu to bylo tak úžasné, k nám nikdo ze Západu neemigroval, kdežto opačně utekly miliony lidí. Pardon, teď jsem si na jednoho utečence ze Západu vzpomněl. Nějaký Dean Reed se přestěhoval z USA (ze Států se nemuselo emigrovat) do NDR. Jeho důvody ovšem byly ryze pragmatické, on jako podprůměrný country zpěvák by se v USA hudbou neuživil, kdežto na Východě z něj udělali uměle nafouknutou hvězdu.

Nicméně zpět k onomu tvrzení, že lidé ze Západu o nás nic nevěděli. To je totální nesmysl. V demokratických zemích západní Evropy a USA neexistovala cenzura a média se tak neřídila pokyny vrchního cenzorského úřadu, jak mají správně informovat veřejnost. Co médium to jiný názor, některá byla k bolševickým Rusům a jejich satelitům velmi ostrá, jiná o poznání mírnější. Navíc na Západě vycházely bez omezení komunistické noviny jako například rakouské Volkstime, francouzské L'Humanité nebo britské Morning Star.

Lidé ze Západu také mohli svobodně cestovat, oni nepotřebovali výjezdní doložky jako my, když jsme za socialismu chtěli vyjet do kapitalistické ciziny a museli k tomu mít milostivý souhlas všemocné státní bezpečnosti. A proto věděli dobře, jak to u nás vypadá.

Já si pamatuji, jak k nám přijela tuším, že v roce 1977 po Vánocích teta z Rakouska s rodinou a nestačila se divit. Strýc si chtěl v Brně koupit kazetu s českou dechovkou a v třetím největším městě socialistického Československa nebyla k sehnání, takže nakonec si koupil gramodesku. Ano, bylo po Vánocích, obchody tehdy bývaly prázdné, ale přesto to byla ostuda.  Když teta chtěla po tátovi, aby se přijel podívat za ní do Vídně, tak on ji vysvětloval, že to tak jednoduché nebude. Naši rakouští příbuzní jaksi nechápali, že u nás nejsou k dostání kazety s dechovkou a nemůžeme svobodně cestovat k nim na Západ. A samozřejmě doma v Rakousku vyprávěli, jak to u nás vypadá. A proto o život u nás obyvatelé západních zemí nestáli. Co by dělali v socialistických zemích, kde vládla rudá diktatura, byl trvalý nedostatek mnoha druhů spotřebního zboží i potravin, nesmělo se svobodně cestovat a člověk si ani nemohl číst knihy, které měl rád, protože byly na indexu a nesměly být vydávány.

Naopak my na Východě to měli s pravdou o životě na Západě daleko horší. Režimním novinám, rádiu a televizi se věřit nedalo, protože ty nám lhaly, jak je to v kapitalismu špatné. I my jsme se ovšem mohli dostat k těm správným informacím, mnozí z nás poslouchali zahraniční vysílání Hlasu Ameriky a BBC nebo Svobodné Evropy, nebo jsme se bavili se šťastlivci, kteří se na Západ dostali.

V každém případě je pravdou, že na Západě toho o nás věděli víc než my o nich, a proto se k nám ze Západu lidé nestěhovali. Oni totiž nemuseli utíkat, protože jejich země jim ve svobodném vycestování nebránily.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.