Jan Ziegler: Komunisté změnili socialistické Československo v rozvojovou zemi

23.10.2013 20:32

Rozpadající se historická jádra měst, zanedbaná údržba vodovodů a dalších inženýrských sítí, továrny vybavené zastaralými stroji, masivně zničené životní prostředí zvláště v severních Čechách a zvláště trvale prohlubující se technologické zaostávání ČSSR za vyspělým Západem, to byla vizitka komunistů po čtyřiceti letech rudé diktatury. Dovolují si mladí přátelé tvrdit, že kdyby komunisté zůstali u kormidla, jste bez mobilů, iPadů, iPodů a dalších moderních vymožeností.

Jan Ziegler: Komunisté změnili socialistické Československo v rozvojovou zemi
Foto: Ústav pro soudobé dějiny
Popisek: Intervence vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu1968

V Parlamentních listech pražský kandidát za ODS do Poslanecké sněmovny Daniel Vlček obhajoval privatizaci v devadesátých letech. Podle něj bylo odstátnění nutností, protože mnohé české státní podniky vybavené často zastaralou technologii nestačily na světovou konkurenci.  Rovněž v PL mu oponoval europoslanec komunista Miroslav Ransdorf. Fakta ovšem dávají za pravdu Vlčkovi     

Zaostávání socialistického Československa za vyspělými západními zeměmi totiž potvrzují i samotní soudruzi. Viz následující text. 

…„Tempa růstu produktivity práce v České republice[1] a v Československu byla přibližně do roku 1970 u nás vyšší, avšak po tomto roce nižší. Produktivita práce (národní důchod bez zahraničního obchodu na pracovníka) v České republice rostla v letech 1978 – 1989 průměrně ročně o 0,9% (odhadneme-li český národní důchod včetně zahraničního obchodu, pak průměrné roční tempo růstu produktivity práce v uvedeném období klesne na 0,4%. V letech 1980-1987 rostla produktivita práce (HDP na pracovníka) průměrně ročně v Belgii o 2,4%, v Rakousku o 1,6%, ve Švédsku o 1,5%, v USA o 1,2%. Tak došlo k tomu, že rozdíl mezi námi a hospodářsky vyspělými státy západní Evropy jsme nedokázali snížit. Po roce 1970 se tedy začalo opět zvětšovat naše zaostávání za západní Evropou. Bylo provázeno skutečností, že rozvoj výrobních sil, rozvoj vědy a techniky a jejich aplikace v praxi byly na Západě rychlejší a s větší invencí než u nás resp. v socialistických zemích (snad s výjimkou zbrojní a kosmické oblasti)…,“ přiznává komunista Alexej Bálek ve zprávě pro ÚV KSČM, Proč ztroskotal socialismus v Československu. A že by soudruh soudruhům lhal, to se mi nechce věřit.

Tato slova potvrzuje i ekonom Aleš Michl v MF DNES, který se odvolává na odbornou studii odborníků z ČSÚ a VŠE v Praze. Podle ní rostl HDP v ČSSR v letech 1981 – 85 v průměru o 0,9% ročně, kdežto ve vyspělých kapitalistických zemích ve srovnatelném období o 1 – 3%. Fakta drtí komunisty i v letech 1986 – 1990. ČSSR tehdy rostla průměrně o 1,7% ročně, kdežto Západ o 2,5 – 4% ročně. Holt Západ nabral tempo a my jsme mu nestačili.

Zaostávání komunistického Československa bylo zvláště markantní v spotřební elektronice, počítačových a komunikačních technologiích.

Sami soudruzi přiznávali, že v telekomunikační technice zaostáváme za Západem zhruba o 20 let, a toto zpoždění jsme do roku 1989 nijak nesnižovali.  Proto si dovoluji tvrdit, že za přetrvávající komunistické vlády bychom byly v současnosti bez mobilů, iPadů a iPodů atd., které by byly výsadou pouze stranických funkcionářů.

Proto je mně k smíchu tvrzení vrchního bolševika Vojtěcha Filipa, který by chtěl také státního mobilního operátora. Když si uvědomím tragickou zaostalost stagnující státní společnosti Čs. spoje za komunistů (zastaralé telefonní ústředny, lidé čekající i dvacet let na zavedení telefonu do bytu) proti dynamicky se rozvíjejícím privátním telekomunikačním společnostem ve vyspělém západním světě, pak je soudruh Filip buď demagog a lhář, nebo hlasatel hloupostí, obojí je však škodlivé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…