Jan Ziegler: Lži jako komunistické, které putují éterem o Putinovi

12.09.2014 20:30

Známe to asi všichni, na internetu se objevil materiál, který ruského prezidenta vychvaluje do nebes a obsahuje výčet jeho údajných úspěchů. Novinářka Petra Procházková však v Lidových novinách přesvědčivě doložila, že mnoho z nich jsou evidentní nesmysly, které stačí vyvrátit použitím obyčejného selského rozumu. Mně však zaujalo metodika těchto údajných úspěchů, protože i ta je hodně pochybná a skutečnost de facto zamlžuje.

Jan Ziegler: Lži jako komunistické, které putují éterem o Putinovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karikatura Vladimira Putina

Připomíná mně to Rudé právo z dob normalizace, které psalo o tom, že jeden rok v Sovětském svazu vzrostla průmyslová výroba o 8,5%, kdežto v USA nejenže nevzrostla, ale klesla o 0,6%. Akorát soudruzi nějak zapomněli dodat, co to obnáší v celkovém množství a také v jaké kvalitě. Je jasné, že celková průmyslová výroba byla v Americe daleko větší než v bolševickém Rusku.

A tak je to i s průměrným ruským důchodem, který po letošní valorizaci dosáhl v přepočtu nějakých 6700 korun.  Přitom ceny v Rusku jsou zhruba stejné jako u nás a v Sankt Petěrburgu nebo v Moskvě často v mnoha případech vyšší. A tak třeba staré dámy z Petrohradu si zřídily agenturu Babušky, přes kterou celkem levně pronajímají pokoje ve svých bytech většinou studentům nebo chudším turistům. Nějak se holt živit musí, protože jenom ze svých bídných penzí by nepřežily.

Nechci tvrdit, že Putin nemá žádné zásluhy, i když mnoho z jeho údajných úspěchů zůstalo jenom na papíře, ale o tom někdy příště. Asi všichni čeští penzisté by řekli, že z takových peněz není možné žít.  Mám kamaráda v Plzni, který bere sedm tisíc korun měsíčně penze a k tomu taxikaří, aby se slušně uživil.

Já jsem rád, že si ruští senioři za Putina alespoň trochu polepšili a přeji jim to. Oni totiž ten život neměli jednoduchý. Ale tato suma opravdu není žádným zázrakem a je tak tak na přežití. Asi to je také důvod toho, že ruské výpravy k nám na rozdíl třeba od Rakušanů nebo Němců přijíždějí většinou bez starých lidí, protože Ti na zahraniční cesty nemají peníze.

Pro srovnání u nás činí průměrný důchod asi 11000 Kč, takže ten ruský dosahuje 61% jeho hodnoty. Mám tedy návrh pro zavilé stoupence pana Putina, kteří jsou již v penzi. Ta by se jim měla snížit na oněch 61% původní hodnoty, aby si vyzkoušeli, jaké to je v Rusku a za nějaký čas nám svěřili své zkušenosti. Stát by ušetřil a oni by si užili svého vzoru. Nestačí totiž pouze prázdná slova o lásce k matičce Rusi, je potřeba ji následovat skutky. 

Psáno pro blog idnes.cz  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

8:22 Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

Paní Černochová se zase "vyznamenala". Spolu s premiérem Fialou a také s bakalářem Lipavským, kdy si…