Jana Kunšteková: Pane ministře školství, proč se nebavíte s učiteli?

14.06.2019 21:42

České školství se nenachází v dobré kondici. Příčin je samozřejmě více, ale jako vždy platí – sleduj stopu peněz. Do školství jdou u nás necelá čtyři procenta HDP, což je jedno z nejnižších čísel v Evropě. Čeští učitelé jsou spolu se slovenskými nejhůře placenými vysokoškoláky v zemích OECD.

Jana Kunšteková: Pane ministře školství, proč se nebavíte s učiteli?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga

 

Učitelé prchají ze škol. Jak napsala kolegyně Zuzana Růžičková ve svém blogu na webu idnes, od ledna 2017 ukončilo pracovní poměr 7 000 učitelů s tím, že odcházejí ze školství. Plná čtvrtina z nich jsou začínající učitelé. I ministerstvo školství varuje, že od září bude chybět 6 000 učitelů.

Člověk by čekal, že se ministerstvo zamyslí, proč ten exodus, a učiní kroky k nápravě. Ministr škoství Robert Plaga (ANO) se skutečně zamyslel – a ejhle! Oprášil starou myšlenku, že učit budou „odborníci“. Zatím každý, kdo má vysokoškolské vzdělání. Zatím. Protože kdo si přečetl svrchu zmíněné, je mu jasné, že do podfinancovaného školství se skuteční odborníci nepohrnou.

Vracíme se do období před změnou zákona o pedagogických pracovnících, která vešla v platnost za ministra Marcela Chládka (ČSSD) a která požaduje, aby učitelé měli magisterské vzdělání v oboru. Pokud mají jinou vysokou školu, musí si doplnit tzv. pedagogické minimum na jedné z pedagogických fakult, kterých je u nás opravdu dostatek. I tak se asi čtvrtina předmětů u nás učí tzv. neaprobovaně, to znamená, že dějepisář učí fyziku nebo matematiku či informatiku, protože sehnat kantora těchto aprobací je pro mnoho ředitelů neřešitelný problém. A opět, není to tím, že by nebyli – jen nejsou ve školství. Stejně jako učitelé jazyků. Snadno najdou uplatnění jinde za zcela jiných finančních podmínek.

Ministerstvo školství tedy připravuje novelu zákona o pedagogických pracovnících, která umožní učit každému, nebudeme si nic nalhávat. Žádní odborníci to nebudou, snad kromě středních odborných škol. Pedagogická komora, nejpočetnější profesní spolek sdružující pedagogy všech stupňů, proti novele protestuje. Jako jediná totiž hlídá profesní úroveň učitelů a všem jejím členům je podle dosavadního interního šetření jasné, že pokud se sleví z požadavků na vzdělání, už není cesty zpátky.

Tak zavelelo ministerstvo, které se ani netají s tím, že do toho, jak bude školství vypadat do budoucna, nemají učitelé co mluvit. Hlavní slovo mají „experti“, tedy lidé, kteří buď nikdy v regionálním školství nepůsobili, nebo jen krátkou dobu a nyní se věnují blíže nespecifikovanému „poradenství a konzultantství“.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinamiPublikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …