Jaroslav Michal: Pojištěnec z Čeladné

13.03.2014 10:30

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček vyzval dopisem zdravotní pojišťovny, aby nemrhaly prostředky zdravotního pojištění na nábor nových pojištěnců. Uvedl, že se na ministerstvo obracejí se stížnostmi pojištěnci, kteří se stali při náboru k některé ze zdravotních pojišťoven terčem nekorektního jednání, a zřejmě také obětí úmyslného uvedení v omyl. V době, kdy české zdravotnictví zápasí s nedostatkem finančních prostředků, považuje ministr vynakládání financí na akvizice za nepřijatelné. Lidé mohou změnit zdravotní pojišťovnu jednou do roka (před rokem 2013 jednou za čtvrt roku).

Jaroslav Michal: Pojištěnec z Čeladné
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

Přihlášku musejí podat do konce pololetí, aby se od 1. ledna následujícího roku mohli stát pojištěnci jiné zdravotní pojišťovny. Celá tato výzva a opatření, které by mělo následovat ze strany zdravotních pojišťoven, je podložena reakcí na matoucí praktiky některých náborářů, kteří ve snaze přetáhnout pojištěnce, záměrně uváděli lidi v omyl některými lživými výroky o nereálných výhodách pojišťovny, za kterou lobovali, popřípadě o špatném stavu zdravotní pojišťovny, ke které přemlouvaný pojištěnec patřil.

Toto opatření má na první pohled svou logiku a politicky vzato je velice líbivé. Když k tomu přidáme ještě zrušení poplatků v nemocnicích a ordinacích a rétoriku o dostupnosti lékařské péče bez rozdílů výše konta těch, kteří jí potřebují, dají se tyto skutečnosti marketingově využít k pozitivní prezentaci v médiích na zlepšení obrazu jak osoby samotného ministra, tak strany, kterou ve vládě zastupuje. A média na to slyší, neboť média jsou tu přece od toho, aby nám zprostředkovala vše, co kde jaký ministr či poslanec řekne, prohlásí, či učiní. Abychom byli v obraze.  A ministři, poslanci a zástupci politických stran to vědí. A tak zhusta propagují a sahají k takovým opatřením, která jsou jednoduchá, líbivá a vlastní osobu neohrožující. A protože jsme všichni pojištěnci nějaké zdravotní pojišťovny, týká se to vlastně nás všech. Ministr začal se svými opatřeními u zdravotních pojišťoven a dá se předpokládat, že v nich bude i pokračovat. To, že se ve zdravotnictví ztrácejí stamiliony v nemocnicích, zdravotnických zařízeních, i v soukromých ordinacích při předraženém nákupu zdravotní techniky i materiálu, při vykazování zdravotnických úkonů pojišťovnám, které nikdy nebyly provedeny, že úhradová vyhláška na rok 2014 je postavena deficitně v předpokládaném propadu cca 4 miliardy Kč, že zejména menší zdravotní pojišťovny jsou tímto postupem tlačeny do kouta a jedinou jejich možností, jak si zlepšit ekonomickou bilanci je kromě šetření na vlastních výdajích získávání nových pojištěnců, je věc druhá.  Nedávno proběhla reportáž v České televizi, tedy ve veřejnoprávním médiu o nákupu předražené techniky v Ostravské fakultní nemocnici, které byl ředitelem právě nový ministr zdravotnictví Němeček. Šlo o předražení na jednom ozařovacím přístroji v řádu 100 milionů, které se ztratily v překupnické firmě, jež nákup tohoto přístroje zprostředkovávala. Pod tímto nákupem jistě nechyběl podpis současného ministra zdravotnictví, bývalého letitého ředitele této nemocnice.

Můžeme se tedy těšit na další výzvy a opatření ze strany ministerstva zdravotnictví, které budou směřovat k vyšetření a kontrole předražených nákupů zdravotnické techniky v nemocnicích od zprostředkovatelů, kteří lehce nabyté desítky milionů distribuují do kapes jednotlivců a lobbistických skupin, jejichž prvotním zájmem není rentabilita českého zdravotnictví, ale snaha o rozkradení veřejných peněz, ať to stojí, co to stojí? Toť otázka.

Nedávno jsem byl na dovolené v krásném podhůří Beskyd v malém penzionu v Čeladné. Sníh nebyl ani na běžky, a tak jsme chodili se ženou na procházky po okolí a kochali se krásnou přírodou a obdivovali jsme, jak se původně vesnické prostředí v posledních několika letech mění na satelitní městečko průmyslové Ostravy. Jak dochází k prorůstání původního obyvatelstva s novými přistěhovalci, jak architektura nových domů, tedy vil a paláců s obrovskými pozemky ostravských zbohatlíků organicky nezapadá do prostředí beskydského podhůří. Byli jsme upozorněni jedním místním starousedlíkem na rozestavěnou vilu pana ministra Němečka. „Také si potřebuje odpočinout“, řekl nám onen starší muž. „Víte, vždycky když je mi ouvej, jdu se nejdříve podívat na tu vilu, a potom teprve jedu do Ostravy do nemocnice spokojený, že o mé zdraví je dobře postaráno“. Usmál se pojištěnec z Čeladné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…