Jiří Baťa: Není možné, aby si politici uzurpovali právo rozhodovat

05.10.2019 9:37

Žádost, adresovaná ministerstvům spravedlnosti a vnitra ve věci konání v kauze památníku I. S. Koněva

Jiří Baťa: Není možné, aby si politici uzurpovali právo rozhodovat
Foto: archiv Jiřího Bati
Popisek: Jiří Baťa

Vážená paní ministryně spravedlnosti,
vážený pane ministře vnitra,

obracím se na Vás ve věci neutuchajících provokativních aktivit ze strany lidí, kteří usilují o odstranění sochy maršála I.S. Koněva ze stávajícího místa na náměstí Interbrigády v Praze 6-Bubenči do různých míst či prostor, které jsou deponovány mimo stávající místo, neodpovídající charakteru a významu této osobnosti. Jde především o starostu MČ Prahy 6 pana Ondřeje Koláře (TOP 09) a některých spřízněných členů zastupitelstva MČ Prahy 6, kteří se v hlasování, předloženém starostou Kolářem vyjádřili pro odstranění zmíněné sochy. Kromě těchto lidí je ještě řada dalších, kteří se veřejně, často nevhodně nebo dokonce pejorativně vyjadřují nejen k pomníku, ale rovněž k okolnostem, související s účastí maršále Koněva při osvobozování Prahy, ale i účasti Rudá armády na osvobozování Prahy, potažmo celé Československé republiky.

V jednání těchto lidí lze spatřovat nejen nedůstojné pohrdání a hanlivé pomluvy osobnosti maršála Koněva, zpochybňování významu jeho účastí v bojích ve II. SV, až po období r. 1980, kdy byla jeho socha, na popud tehdejšího prezidenta G. Husáka na náměstí v Bubenči instalována. Nejen v této souvislosti s památníkem maršála Koněva, ale také se skutečností, že na území České republiky se nachází množství hrobů, památníků a jiných symbolů, vztahujících se k obětem z řad vojáků Rudé armády, která Československo v r. 1945 osvobodila, byla v r. 1993 prezidentem ČR V. Havlem a tehdejším prezidentem RF B. Jelcinem podepsána Smlouva, v níže se mj, obě strany zavazují, že se budou starat a pečovat o vojenské hroby a památníky, která je do dnešního platná.

Jak však vyplývá ze snah představitele(ů) MČ Prahy 6, především však samotného starosty Ondřeje Koláře, tato smlouva je pro něj(ně) bezvýznamná, neboť jak bylo zjištěno, pan starosta se postaral o to, aby pro možnost uskutečnit záměr odstranění pomníku I.S. Koněva, zřejmě s vědomím, že existuje výše citovaná mezistátní smlouva o zajištění péče o vojenské hroby a památníky, jako správný pravicový, opoziční a po otci západně (proamericky) falešně orientovaný politik nechal přes českou pobočku americké firmy Squire Patton Boggs vypracovat pro radnici posudek resp. dobrozdání, že socha maršála Koněva na náměstí Interbrigády nespadá do kategorie vojenských hrobů či pomníků. Kromě samotné absurdnosti, nehoráznosti, podlosti a vypočítavosti je na starostově iniciativě hlavně pozoruhodné, že pro uvedenou českou pobočku americké firmy SPB jako konzultant pracuje Kolářův otec, bývalý český diplomat pan Petr Kolář, někdejší velvyslanec v Rusku a ve Spojených státech. O tom, že starostův otec pracuje jako konzultant v této právní firmě, starosta před hlasováním zastupitelům MČ Prahy 6 tuto skutečnost, zřejmě „nedopatřením“, zapomněl sdělit.

Již jednou jsem se cestou internetu, z legislativních důvodů, obrátil na vážené a uvědomělé občany městské části Prahy 6 s výzvou o podání trestního oznámení. Zda bylo z jejich strany oznámení podáno, mi není známo, vím však, že trestní oznámení bylo podáno jiným subjektem. Zda bylo přijato a jak s ním bylo naloženo mi není a ani nemůže být známo. Nicméně vzhledem k tomu, že kauza, nezákonná činnost události kolem sochy maršála Koněva neutuchají, že se stále vyskytují tlaky a tendence pomník ze stávajícího místa odstranit a instalovat na jeho místě památník osvobození, pro který prý radnice plánuje vypsat otevřenou výtvarnou soutěž je zřejmé, že zainteresovaní představitelé, resp. podporovatelé tohoto bezprecedentního úmyslu neberou v potaz zákonné, paragrafové, resp. platné mezinárodní smlouvy a skutečnosti, naskýtá se otázka, jak se k uvedeným skutečnostem staví, jak se jimi zaobírá a jak je hodlá řešit ministerstvo spravedlnosti a současně i ministerstvo vnitra.

Česká vláda, státní a zastupitelské orgány jednohlasně nejen prohlašují, ale také konstatují, ne-li přímo tvrdí, že v naší demokratické společnosti existuje právní stát. Že tomu tak není potvrzuje (zdaleka nejen) výše zmíněné jednání jak představenstvo MČ Prahy 6 v čele se s starostou Ondřejem Kolářem, tak jistá (převažující) část loajálních zastupitelů MČ. Jejich činnost lze chápat jako výsměch našim zákonům, legislativě, zákonným, morálním a společenským normám, jako naprosté bagatelizování veřejného mínění a názorů (nejen) občanů Prahy 6, kteří s postupem a jednáním zastupitelstva a především pana starosty Koláře jednoznačně nesouhlasí.

Nepochybně většinový odsouzení hodný názor, stejně jako oprávněná otázka většiny občanů Česka je, jaké stanovisko a kroky k těmto událostem zaujaly, resp. zaujímají zainteresovaná ministerstva spravedlnosti a vnitra. Mají-li občané alespoň částečně věřit, že žijí v tolik proklamovaném demokratickém, resp. právním státě očekávají, že proti bezprecedentnímu, navýsost nemorálnímu, potažmo trestně právnímu jednání osob v souvislosti s kauzou sochy pomníku maršála I.S. Koněva, budou podniknuty patřičné zákonné kroky a opatření, které situaci nejen uklidní, ale především zabrání těmto nežádoucím iniciativám, zajistí zachování stávajícího pietního místa památníku Koněva, včetně zákonného postihu těchto osob. Není totiž možné, aby si někteří občany zvolení politici, notabene (pouze) na úrovni městské části, uzurpovali výlučné, neřku-li osobní právo rozhodovat o věcech veřejných, společenských, potažmo historických bez toho, že o těchto věcech budou rozhodovat občané v referendu, jak jim to umožňuje Ústava ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …