Kniha obsahuje i seznam a základní charakteristiku některých syntetických (umělých) sladidel, přírodních sladidel a přírodních prostředků (např. agávový či javorový sirup, med…).
Autoři netvrdí, že cukr je absolutní jed, ale jeho spotřebu doporučují oproti současným zvyklostem výrazně omezit. Spotřeba cukrů (míněny zřejmě cukry jednoduché) by podle autorů měla být maximálně 10 kg na osobu za rok – v některých zemích dosahuje však až 60 kg. Koncerny samozřejmě mají existenční zájem na maximální nabídce sladkých produktů, protože lidé jsou schopni a ochotni se jimi neustále přejídat a spotřebitel je pod kontrolou většinou nemá, protože je výrobci často skrytě přidávají do různých potravin. V případě závislosti na cukru je to obdobné jako u jiných drog. V úvodní fázi tělo cukr ještě nevyžaduje, akutní fázi doprovází ztráta sebekontroly (sní se celá čokoláda) a v chronické fázi je konzumace cukru každodenní.
Jednoduché cukry (řepný, třtinový, hroznový či ovocný cukr z průmyslové výroby), které se používají v koncentrované podobě pro získání sladké chuti průmyslově vyráběných potravin, se nikde nevyskytují v tak čisté izolované podobě, jaká se dnes používá v domácnostech či v potravinovém průmyslu. Cukry se musí izolovat, koncentrovat a pak jsou teprve použitelné - v přírodě se v přirozené podobě takto nevyskytují. Lidský organismus potřebuje sacharidy (pro organismus je to hlavní zdroj energie), ale ne průmyslově vyráběné rafinované cukry, jejichž spotřeba je podmíněna výhradně chutí. Cukry obsažené v přirozeně se vyskytujících potravinách mají zcela jiný účinek na lidský organismus, než cukry izolované.
Strava bohatá na tuky a cukr vede k obezitě, cukrovce, hyperaktivitě, osteoporóze (odvápnění kostí) a řady dalších nemocí včetně překyselení žaludku. Velcí konzumenti cukrů by si měli dát také pozor na dostatečný přísun vitamínů skupiny B, které jsou klíčové pro činnost nervového systému. Na metabolismu cukru (látkové přeměně) se podílejí právě především vitamíny B1, vápník a hořčík.
Velká pozornost by měla směřovat zejména k průmyslovým rafinovaným cukrům obsažených v potravinách (mléčné čokolády, sušenky, cereálie, limonády, džemy, sirupy…) a jejich spotřebu výrazně omezit.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV