Jiří Bezák: Novoroční poselství

02.01.2015 8:58

Vážení spoluobčané, rok 2015 bude náročný nejen co do obsahu, ale i co do umění komunikovat a pozitivně myslet. Na planetě Zemi žije téměř 8 miliard lidí a domluvit se na mírovém soužití je opravdu umění. Obstojí před občany a sebou samými politici?

Jiří Bezák: Novoroční poselství
Foto: Archiv
Popisek: Země

Dnešní moderní svět je hektický na vývoj a pokud v něm chtějí intrikáni obstát, snaží se svými intrikami otrávit nejen politické ovzduší důvěry, ale mnohdy si lidově řečeno zahrávají s ohněm. Z nevinného ohýnku tak během krátké doby může vzniknout celosvětový válečný požár, který si drtivá většina soudných lidí nepřeje. No jo, ale je tu ještě skupina lidí, kterým takový vývoj vyhovuje. Kdo jsou tito lidé?

Mohou to být mocní lidé s psychopatickými sklony. Mohou to být i politici. Mohou to být i politici na obou stranách znepřátelených stran. Nepředpokládám, že v dnešním světě je jen jeden zodpovědný diktátor na jedné straně a na druhé straně jsou pouze andělé. Tak naivní nejsem a rád bych, aby z takové naivní představy se neprodleně probudili zodpovědní politici jak v USA, tak v EU, tak i v Rusku.

Samozřejmě, není na světě všechno košer, tudíž ani černobílé, ale barevně pestré. Moudří politici a státníci by si měli umět poradit s jakýmkoliv zvyšujícím se napětím ve vztazích Západu a Ruska tak, aby k jakémukoliv válečnému běsnění nedošlo.

V roce 2015 uvidí více než 7 miliard lidí, jak se tohoto nadmíru těžkého úkolu zhostí státnici typu Obama, Putin, Merkelová a další. Nejedná se o nic jiného, než zachovat na modré planetě mír a pokusit se ho nejen udržet, ale i posílit, posílit vzájemnou důvěru a posílit obchodní výměnu mezi zainteresovanými stranami.

Mám tu vzkaz pro vedoucí státníky USA, Ruska a EU: " Přestaňte už konečně harašit a řinčet zbraněmi! Přestaňte se chovat jako malí kluci a jednejte konečně za jednacím stolem, a to v zájmu míru a svých spoluobčanů! Nesnažte se jeden druhého vyšachovávat a naopak se snažte o koexistenci. Pravda je přece někde uprostřed!"

Je třeba si nalít čistého vína, protože ve víně je pravda. In vino veritas! Je třeba, aby vrcholní politici a státnici si zachovali zdravý úsudek a oprostili se od vzájemných animozit. Víme moc dobře, že ekonomické sankce, uvalené na Rusko se budou brzo projevovat jako hozený bumerang. Kromě škod na ruské ekonomice a stabilitě ruské politiky můžeme očekávat i prohlubující se recesi v  zemích EU. Vzájemná ekonomická symbióza EU a Ruska je sankcemi velmi vážně narušena a poškodí to ekonomicky nejen Rusko. To je třeba vidět vážení politici a makroekonomové!  A ten třetí, kdo se bude vzadu smát bude stát, jenž se snaží EU přemluvit k podepsání TTIP.  I obyčejní občané moc dobře vědí, že USA hrají vabank, protože ekonomika USA se nevyvíjí tak, jak by si vláda USA přála. Zadlužení a nezdravý vývoj ekonomiky USA v době rychlého ekonomického růstu Číny a Indie je pro americké politiky černou můrou. Rovněž EU se potýká s velkým zadlužením, s hrozící deflací a stagnací ekonomiky. Přitom stačí pro EU tak málo k oživení ekonomiky - zrušit ekonomické sankce vůči Rusku. Znáte to přísloví: "Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá!" ?  Obávám se, že ve snaze potrestat Rusko a Putina, si jámu dobrovolně, díky politikům typu kancléřky Merkelové, kope sama EU.

Protože nejsem nejen naivní, ale jsem tak trochu realisticky uvažující optimista, předpokládám, že v roce 2015 konečně evropským hlavám států EU se v hlavách rozsvítí a nesmyslné sankce zruší. V opačném případě by totiž Evropu zasáhl nešťastný ekonomický, sociální i politický vývoj a já pevně věřím, že se najde dost racionálně uvažujících politiků, kteří včas tomuto nebezpečí zabrání.

Všem lidem dobré vůle, všem, v nichž žije mírový duch, přeji krásný, úspěšný a mimořádně radostnými událostmi nabitý rok 2015! Přeju všem rovněž hodně zdraví a šťěstí, lásku, pohodu a i ten vytoužený celosvětový mír!

Jiří Bezák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Bezák - profil

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…