Jiří Chvojka: Energetický Mikuláš má nejraději nejbohatší firmy

12.12.2018 9:36

Existuje vtip, že Ježíšek má bohaté děti raději, než ty chudé. Mikuláš má rád velké energetické firmy, které dostaly právě 6. 12. od Energetického regulačního úřadu jako mikulášskou nadílku miliardu korun ročně z kapes nás všech.

Jiří Chvojka: Energetický Mikuláš má nejraději nejbohatší firmy
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

Kdysi hodné děti od Mikuláše dostávaly malé dárky, ty zlobivé se bály pekla a dostaly uhlí nebo brambory. Dnes je všechno jinak. Místo Mikuláše přišel čert v podobě Rady Energetického regulačního úřadu a dal nám všem – protože jsme asi zlobili fakt hodně – „dárek“ v podobě navíc zaplacené miliardy korun ročně. Ona to tedy není celá Rada ERÚ, protože už máme jen její torzo, ale trio Vladimír Vlk, Vladimír Outrata a Jan Pokorný to přesto dokázalo.

Spotřebitelé zaplatí miliardu korun z daní a dárky od party z ERÚ dostanou ti, co uhlí pálí. A museli být opravdu hodní. Navýšení podpory v některých kategoriích energetických zdrojů až o 284 %, které znamená, že oni tu miliardu korun dostanou. A kdo je obdarovaný? Kdo si tu nadílku zasloužil? Jsou to staří známí: ČEZ, a.s., Veolia Energie ČR, EP Energy, a.s., Teplárny Brno, a.s.

Bohužel to není pohádka. ERÚ již v září zveřejnil Cenové rozhodnutí (CR) pro podporované zdroje energie, ve kterých je zahrnuta podpora kombinované výroby elektřiny a tepla (KVET). Podpora byla zachována na stejné úrovni jako v předchozích 5 letech, tedy ceny neměly růst, ani pro to nebyl důvod. Navíc by to bylo v rozporu s evropskou legislativou a s podmínkami, které jsme pro to vyjednali.

Ale najednou, těsně po rozpadu Rady ERÚ, vydal její zbytek návrh nového cenového rozhodnutí, které dramaticky navyšuje podporu zejména pro KVET z neobnovitelných zdrojů, tedy především uhlí. Na svatého Mikuláše tuto změnu, kterou navrhl radní Vlk, ERÚ prezentoval na svých stránkách jako návrh změny cenového rozhodnutí.

Trio výše zmíněných radních, kteří fakticky odstavili zbylou část Rady od možnosti rozhodovat, tento návrh prosadili. U podobných návrhů je samozřejmost, že jsou přijaty „pod pokličkou“ a na podání připomínek je pouhých 5 dnů včetně víkendu.

Zatímco jste dětem dali mandarinky a ořechy, spalovatelé uhlí od vás od každého dostanou stokorunu. Každý rok. A to bez ohledu na to, že topíte dřevem, nebo se k Vám energie z těchto zdrojů nikdy nedostane.

Takový dopad to bude mít, pokud bude tato změna oním triem finálně schválena a vydána v cenovém rozhodnutí.

Je to zvláštní jednání od členů Rady ERÚ, které odstupující předseda Košťál vyzval k rezignaci. Anebo vlastně není...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…