Jiří Hanzlíček: Současná podpora obnovitelných zdrojů je neúnosná

26.05.2013 21:21

Podle závěrů poslední páteční tiskovky Energetického úřadu je současná podpora více jak 20 tisíc slunečních elektráren zcela ekonomicky neúnosná.

Jiří Hanzlíček: Současná podpora obnovitelných zdrojů je neúnosná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely

Dotace ve výši 44 miliard ročně za vyrobení pouhých  12 procent elektřiny se budou stupňovat, pokud nedojde k  zastavení podpory  pro nové zdroje od roku 2014 novelizací zákona. Rovněž kontrola již vydaných licencí u 162 slunečních elektráren s výkonem  nad jednu megawattu může být aktivním řešením. Stávající nedomyšlený zákon vyvolaný zeleným hnutím za záchranu Planety před globálním oteplování, stanovuje podporu na 20 let, což by znamenalo asi  jeden bilion korun doslova vyhozených oknem. Nad nesmyslnou podporu obnovitelných zdrojů u nás je však potřebné se zamyslet   v celosvětovém kontextu.

Skutečností zůstává, že například v USA se legislativou a trhem snižují ceny elektřiny a zemního plynu. Opačně si  počíná Evropská unie, kde ceny narůstají. Příčinou je i  nedomyšlená směrnice klimaticko energetického balíčku se značnými ekonomickými a ekologickými  dopady do členských zemí. Důsledkem je  plíživé zvyšování cen energetických, průmyslových a spotřebních komodit, omezování nebo zánik průmyslových podniků, zvyšování nezaměstnanosti a inflace. Nutno počítat i s možným odchodem řady prosperujících podniků do rozvojových zemí. Ekonomové spočítali, že nedomyšlenými opatřeními sníží státy Evropské unie celosvětové emise skleníkových plynů o pouhá dvě procenta,  která k ničemu nepřispějí.

Značné a nekontrolovatelné emise skleníkových plynů, především v Číně, Indii a  v USA neúčelné snížení emisí propagované pouze v Evropské unii vysoko překonají.   Bez málo pravděpodobné dohody s těmito státy nemá celý projekt  pouze v Evropské unii  žádný věcný smysl.

Potvrzuje to i  zpráva uznávané Mezinárodní energetické agentury. Ukazuje, že současná produkce energie na celém světě  přes veškeré snahy a investice vkládané do obnovitelných zdrojů, není výrazně zelenější, než jak tomu bylo v roce 1990.  V textu se přímo píše, že hledání čistého energetického systému pro celý svět je v současné době dosti nereálný. V posledních deseti letech jedna vyprodukovaná jednotka energie přináší stejné znečištění prostředí emisemi skleníkových plynů, jako tomu bylo před  více jak dvaceti lety.

Průmyslovým podnikům a občanům  zbývá pouze věřit, že vláda a poslanci napraví řadu chyb a odsouhlasí zastavení větší části nadbytečné podpory u slunečních a větrných elektráren  a zemědělských bioplynových stanic.                                   

RNDr. Jiří Hanzlíček, bývalý poradce ministrů průmyslu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hanzlíček

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …