Jiří Hrebenar: Drábek chce kontrolovat postižené, kdo bude kontrolovat Drábka?

15.09.2011 7:31

Ministr práce a sociálních věcí se rozhodl kontrolovat zdravotně postižené. Panu ministrovi leží na politickém srdíčku, jestli příspěvky na péči jsou využívané tak, jak by měly být. Proto se také pan Drábek snažil propašovat několik nařízení a vět odporujících Ústavě ČR a mezinárodním předpisům. Zkrátka, pan ministr Drábek se ukázal jako klasický politik Nečasova kabinetu.

Jiří Hrebenar: Drábek chce kontrolovat postižené, kdo bude kontrolovat Drábka?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Invalidé na vozíčcích diskutují na ulici. Ilustrační foto

Podle vládních návrhů se má šetřit. Každý haléř, každá koruna má být na úkor zdravotně postižených seškrtána. Stát to potřebuje a ti s tím postižením se s tím nějak popásají. Jak by také ne, když koncem roku čeká ty nemocné nová "uzdravující" komise, která se postará o zbytek lidí s postižením. Jo, tato vláda to má všechno nádherně spočítané. Tady bude vládnout ostrá ruka. Taková řada pravicových poslanců se na poslední chvíli snažila strčit ty nemocné pod obrovskou ruku velkého státního dohledu.

Příspěvky na péči měly putovat pouze poskyatovatelům. Ti hodní představitelé sociálního výboru opět mysleli na stát, a tak se mělo v zájmu šetření začít opět poslapávat po zdravotně postižených. Poslanci podávající pozměňovací návrrh sice prohráli, ale to jim v ničem nebrání v tom, aby do budoucna nemohli podat takové to menší vyhrožování. Oni si stejně podle jejich slov vymyslí taková pravidla, aby se příspěvek na péči nedal zneužít.

Zdravotně postižení jsou hlavními a jedinými zneuživateli. Mimochodem do dnešních dnů nikdo z politiků nedokázal, že příspěvek na péči je zneužíván. Vždy byly používány argumenty buď provozovatelů služeb, nebo nepodložené výmysly ministra Drábka či jeho náměstků.

Současné novelizace týkající se lidí s handicapem jsou plné ubírání, snižování, zmenšování nároků, vystrkávání potřebných mimo systém. Je to takové tragické čtení vypovídající cosi o síle orgánů majících v popisu práce zastávat práva osob se zdravotním postižením. Vládní klaka Nečasova týmu se tedy rozhodla zahájit likvidaci zdravotně postižených. V tichosti se bude mezi řádky vykládat, že se nic neděje. Peněz je v systému stejně, tak proč se rozčilujeme, že? Pan ministr Drábek by se měl dát na roli vypravěče pohádek, protože jeho tvrzením nevěří snad už vůbec nikdo.

Ministerský svět se rozhodl regulovat osoby s handicapem. Ale kdo bude regulovat ministra Drábka? Pan ministr se ve svém resortu chová jako slon z porcelánu. Předem připravý kartičkový byznys za několik miliard. Tyto miliardy jsou mimochodem odejmuty opět z rozpočtu určeném zdrvotně postiženým. Tyto peníze se použijí na obchody  pro vítěze tendru. Tak podivného tendru, že dodnes nejsou známy podmínky a okolnosti celého projektu. Najednou po celém tom šetření má pan ministr minimálně 5 miliard korun, aby mohl dotovat některý z domácích bankovních domů.

Jsou zde vyhazovány peníze oknem. Ministr práce a sociálních věcí přišel s nápadem sloučit zdánlivě neslučitelné. Úřady práce se spojí se sociálkou, bude se na nich vyplácet prakticky všechno. Opět se vyhodí stovky milionů, propustí se mnoho velmi šikovných úředníků, najmou se noví programátoři na přepracování počítačových programů úředníků. Úřady práce již tak nestíhající svou činnost budou nuceny obstarat další stovky tisíc spoluobčanů.

Nic se neděje. Po bezúčelně vyhozených stovkách milionů přijde opět ministr Drábek a nabídne externím agenturám práce další byznys. Pokud by se nic nedělalo, Drábkova chyba spojování úžadů práce by totiž znamenala možný kolaps sociálního systému, a tak se opět vezme minimálně dalších 360 milionů a ty se dají těm agenturám. Ke zvyšující se administrativě přibyde také nový druh obchodů a kšeftů. Soukromé agentury si budou vyrábět nezaměstnané, aby dojily státní kasu. Opět jedna ministerská chyba je sanována z peněz původně určených pro sociální výdaje.

U pravicových chyb se nehledí na regulaci, tam je všeho dostatek. Ostatně šetří se všude. že? Tedy až na samotné ministerstvo. Stačí se podívat do deníků na vysoké odměny náměstků. Tady se nesmí šetřit, jde totiž o kapsy samotných zástupců státu.

Další vydávání peněz se připravuje. Pouze jednou se o tom zmínili v televizi. Koncem roku se připravuje "uzdravovací" komise mající za úkol prošetřování zdravotních stavů zdravotně postižených. Náklady na tuto komisi mají být podle ministra Drábka ve výši 3 milionů korun. Opět Drábek vyhazuje miliony oknem. Již tak krutě a nesmyslně nastavená posudková služba nestačí, a tak se musí zdravotní stavy lidí pečlivě prošetřovat. Zkrátka na regulaci lidí s nemocí se nešetří a najdou se patřičné finance vždy. Opět ministra nikdo nereguluje. Plýtvá se dál a vesele.

Zároveň spolu s tímto tu máme v listopadu další možný způsob plýtvání milionů. Ministr práce a sociálních věcí chystá vytvoření mediální přesvědčovací akce. Najme se PR agentura, pravděpodobně ta, co dirigovala  série lékařských vydírání. Tento projekt by mohl stát kolem 7 až 10 milionů korun. Takže opět milionky sypte se k soukromému subjektu. Za vás se budou přesvědčovat lidé , za vás se budou vyprávět pohádky o tom, jak je důležité dělat takové změny v sociálním systému. To ty spoluobčany poslané do chudoby jistě uklidní.

Pan ministr Drábek se dal na dráhu Ježíška, dědy Mráze, nebo Santa Clause. Vyberte si klidně svého oblíbeného donašeče dárků. Drábkův resort vytvoří byznys pro byznys. Tyto obchody nemají nic společného s racionalitou. Jen mají sloužit jako legální přihrání byznysu soukromým firmám. Podívejme se na poslední známou kauzu z luhů a hájů ministerstva práce a sociálních věcí.

Ředitelé úřadů práce dostaly jakési nařízení týkající se tiskáren. Drábkův resort se směle rozhodl, že vyrobí další byznys. Peníze jsou, tak co bychom nenakupovali, že? Drábek vyhodí peníze za 5000 nových tiskáren. Vedení jednotlivých úřadů práce jenom nevěřícně kroutí hlavou, nechápou, proč zrovna teď, když se šetří, proč by se mělo kupovat nějaké nové vybavení kanceláří. Se shodou okolností, před nedávnem tiskárny chtěla nakoupit také Česká správa sociálního zabezpečení. Tento obchod byl antimonopolním úřadem stornován jako neprůhledný a špatně provedený. Jak asi skončí další vyhazování peněz?

Kdo tedy bude kočírovat pana ministra v jeho plýtvání peněz a jejich přihrávání soukromým objektům? Zdravotně postižení mají být regulovaní jenom proto, aby ministerstvo mohlo rozhazovat? Do jaké míry smí ministr napravovat předraženě své omyly a chyby? Do jaké míry smí ministr používat peníze nás všech k bezúčelným obchodům se soukromými subjekty? Činnost pana ministra by měla být kontrolována, protože pan ministr plýtvá a chová se ve své funkci velmi podivně.

Vyšlo na blogu idnes.cz. Publikováno se souhlasem autora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…