Jiří Košťák: O slušnosti, hamižnosti a touze po bohatství

06.03.2013 9:00

Premiér Nečas jaksi téměř pokoutně podepsal smlouvu státu s církvemi o peněžních náhradách týkajících se církevních restitucí.

Jiří Košťák: O slušnosti, hamižnosti a touze po bohatství
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Jde údajně o 59 miliard, které jim stát slíbil po třicet let vyplácet. Celkově však hodnota restitucí včetně úroků podle odborníků představuje až 150 miliard! Neslýchané ! Ke všemu neustálé omílaná fráze – co bylo ukradeno, musí být vráceno- je v podstatě lživá ! Těžko lze někomu cokoliv „ukrást“, když de facto nic nemá .Církev totiž vlastně žádný majetek nevlastnila, ale jen spravovala, neboť už v roce 1781 Josef II. Tolerančním patentem nejen zrušil nevolnictví, ale katolickou církev vlastně zbavil veškerého majetku, který vlastně zestátnil. To prý proto, aby se zbytečně nezatěžovala světskými starostmi a mohla se více věnovat službě bohu. Takže církev majetek, který patřil státu,  od té doby jen spravovala O další majetek ji připravil  T.G. Masaryk v roce 1919 pozemkovou reformou.

A ke všemu výpočty takzvaných současných církevních restitucí jsou hodně zvláštní až podezřelé. A jak už se v Písmu svatém praví -  církev má být chudá. „..Jdi, prodej co ti patří, rozdej chudým a budeš mít poklad v nebi. Pak  přijď a následuj mne..“ Uvádí  Ježíš Nazaretský mimo jiné v evangelium sv. Matouše (18-19). Takže v knize knih je rovněž psáno, že slušnost a pokora patří ke křesťanství a touha po majetku i hamižnost jsou velkým hříchem a nikoho neobohatí.  Jenže, jaká je nyní skutečnost ?  Ale právě na slušnost a lásku k bližnímu si vzpomněla Bratská jednota babtistů, která jako jediná ze 17 církví odmítla příjmout v církevních restitucích 227 milionů korun !  Chvályhodný příklad skutečného křesťanského přístupu!  Předseda Bratrské jednoty babtistů  Milan Kern řekl, že částka je hodně nadnesená, a jejich církev komunisté vlastně o nic – mimo jedné rozestavěné modlitebny v Karlových Varech -  nepřipravili. “Už fungujeme po 120 let a po většinu té doby se  snažíme o samofinacování  a ne, skrz dotací od státu. Máme 35 kazatelů a už teď část  z nich není placena ze státních dotací. A pokud už nebudou dotace, nevyjdeme, někteří z nich budou muset jít do civilních zaměstnání. My máme široky podíl laiků, neplacených dobrovolníků, takže naše existence není závislá na tom, zda si kazatele zaplatíme,“ řekl mimo jiné Milan Kern v rozhovoru pro Právo. Je vidět, že členové této církve si dobře uvědomují co je skutečná  slušnost, pokora a co naopak hamižnost. A také, že touha po bohatství je zlem. Vždyť právě i v bibli se píše,  že spíše projde velbloud uchem jehly, než se bohatec dostane do království nebeského. Ale  mnohdy se v těchto dnech leckde  o boží lásce k bližnímu zaníceně hovoří, ale úmysly jsou jiné, neboť  některé zbožné jedince zaslepila touha po majetku a už  se vidí mezi superboháči.  Proto připomeňme další biblickou moudrost   : cute sub agnina latet mens saepe lupina - pod berančí kůži se často skrývá úmysl vlčí ... (Nový zákon, sv. Matouš 7,15) Zlatá a svatá to slova!

Jiří KOŠŤÁK

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.