Jiří Novotný: Zelené údolí KDU-ČSL

17.06.2014 14:00

Zemědělství je konzervativní odvětví národního hospodářství, a to nejen proto, že se řídí přírodními cykly a principy po staletí neměnnými, ale i proto, že v něm pracují konzervativní lidé.

Jiří Novotný: Zelené údolí KDU-ČSL
Foto: Hans Štembera
Popisek: Venkov - ilustrační foto

Pravidla zemědělské dotační politiky se plánují a tvoří v 5letých cyklech. V průběhu tohoto cyklu se pravidla prakticky nemění a každý ví, co dostane v příštím roce, když se bude hospodářsky chovat tak a tak.

To je velice důležité, protože postavit halu a do ní obráběcí stroje, je možné v řádu měsíců, ale louku jeden rok zaseješ, druhý rok kosíš a bojuješ s plevely a teprve třetí rok můžeš hovořit o tom, že louka plní svoji funkci.

V zemědělství tedy vše trvá dlouho, a proto je velice důležitá stabilita a konzervativnost (čili málo změn) celého systému.

Poslední cyklus končil v roce 2013. Bohužel se vládní garnituře (paní Nagyové to asi nepřipadalo důležité) nepodařilo včas připravit pravidla nová, a proto situaci vyřešili tak, že rok 2014 bude tzv. přechodný a budou v něm platit pravidla stejná jako v předcházejícím cyklu. Tím si elegantně prodloužili dobu na vytváření nových pravidel (upřímně se do toho ale nejspíš namontovala i neschopnost EU s vytvořením společné zemědělské politiky).

V každém případě EU měla a má jako svoji prioritu podporu malých farem a u nás se neustále přetřásal problém snižujících se stavů dobytka a v souvislosti s tím rychlé vyčerpávání a likvidace půdy, která nedostává to, co potřebuje - tedy hnůj, ale rvou se do ní opět jen hnojiva.

Řešit se to mělo tím, že povinnost chovat dobytek, abys dostal dotace, nebudou mít jenom ti, co mají louky, ale i ti, kteří pěstují obilí, brambory, kukuřici, řepku atd.

Tedy i tito budou muset mít na 1 ha určitý počet tzv. DOBYTČÍCH JEDNOTEK.

Toto je velice důležitý pojem a říká, že pokud chceš brát dotace na louky, tak na každých 5 ha musíš mít jednu krávu, nebo šest ovcí, nebo šest koz. Hovořilo se o tom, že pro pěstitele obilí to bude méně náročné, ale i ti budou muset mít tu krávu, ale třeba na 10 ha, aby dostali dotace.

To znělo rozumně, protože i pole s obilím by jednou za čas dostalo svoji dávku hnoje a humusu a zvýšily by se stavy dobytka, které již roky klesají.

Mimochodem to vypadalo i tak, že do těchto dobytčích jednotek budou zařazeni i další přežvýkavci (jelenovití – ti zde jsou zařazeni jak v Německu, tak i v Rakousku a byli i u nás, dokud je odsud socani nevyhodili – pan Palas), protože trávu spásají stejně jako krávy a hnojivo z ní dělají taky.

Už to bylo téměř hotové, ale vláda padla a přišly nové volby.

Jsem v kontaktu s okolními farmáři, občas se vidíme a zavoláme si, ale v době, kdy Lidovci projevili zájem o křeslo na MZ, telefony jen drnčeli.

Byli dokonce tací, co přiznali, že se v neděli v kostele i pomodlili zato, aby to Bělobrádek ustál a nepovolil a nepustil na tak důležité křeslo pro venkov socany z agrární komory nebo Babišovy dravce. Neumíte si představit, jak tohle lidé na venkově intenzivně vnímali a jak to prožívali.

Když to dostali Lidovci a ještě k tomu Jurečka (který se prezentoval jako pracující člověk z malé rodinné farmy), propukla obrovská euforie a radost.

Lidovci nás nedají, vždyť kdo je roky volí, kde mají svoji základnu, koho reprezentují?

Přece nás. Obyčejné lidi, zemědělce z venkova, co celý týden dřou, v neděli jdou do kostela a do hospody a přesto si nepřejí nic jiného, než aby tak žili i jejich děti (a to trvá již po staletí).

Pak ale přišel šok, a to v podobě návrhu nových podmínek pro další 5leté období.

Všichni čekali, že ministr od Lidovců, který navíc sám ze zemědělství pochází, bude v souladu s evropskými prioritami podporovat diverzifikaci zemědělství, menší zemědělské celky, zvýšení počtu dobytka, ochranu půdy, povinnost vracet půdě to, co si z ní bereme, ochranu přírody (podporou menších farem zabezpečíš to, že se střídá louka, obilí, brambory atd.) a ne několikasethektarové celky monokultury. Opak je ale pravdou.

Nemá cenu posílat celý návrh. Je v něm milion věcí, kterým jako prodavač lepidla neporozumíš.

Nicméně já jako obyčejný kovozemědělec ti z toho vypíchnu to podstatné a dám to do souvislostí.

Takže:

1. Zatímco doposud jsi musel mít jednu krávu na 5 ha louky, tak po novu budeš muset mít jednu krávu na každé 3 ha a pokud jsi EKO zemědělec, tak dokonce na každé 2,5 ha.

To je u eka zvýšení o 100 %!!!

Já když to propočítám na ovce, tak musím mít na 1 ha tři dospělé ovce. Na tom je musíš nejenom pást, ale musíš jim na tom 1 ha i udělat seno na celou zimu!!!

I to by ještě šlo, ale ta ovce má jehňata, a to zhruba v průměru 2 – 3x ročně. To je na moje tři ovce dejme tomu jen sedm jehňat. Ty budou v červnu mít každé 30 kg a šance, že bych mohl na 1 ha uživit tři dospělé ovce a sedm 30 kg jehňat a ještě udělat seno na zimu, je nulová.

Je zde samozřejmě možnost, že bych jehňata na podzim prodal, ale i tak bych ovce musel celou zimu krmit tak maximálně volebními letáky KDU, kterých bude po zemědělské politice pana Jurečky jistě hodně nazbyt.

Ale vážně. Musím říci, že i s tím bych se pokusil smířit, kdyby se tato pravidla uplatnila na všechny. Ale ouha. Ti, co pěstují kukuřici, obilí atd. nemají žádnou povinnost dobytčích jednotek. Dál mohou plundrovat půdu. Nasypat do ní hnojivo, sklidit kukuřici a všechnu ji odvézt do bioplynek, sklidit obilí, ze slámy udělat pelety a půda opět přijde zkrátka. Tedy až na další dávku chemie v příštím roce, kdy se bude vše opakovat např. s řepkou atd.

2. Razantní snížení dotačních částek na zatravňování půdy. Tohle je krom jiného i velice alarmující z hlediska ochrany životního prostředí. Jde o to, že orná půda je z pohledu přírody hodnota „0“. Každý rok je zoraná, zasetá, hnojená, stříkaná herbicidy atd. Tedy není zde žádná eko stabilita a navíc si každý větší déšť ukrojí část humusu a pokud pod ní není louka, která to může zachytit, skončí to v řece.

3. V dobytčích jednotkách zůstaly jen krávy, ovce a kozy. Žádní další přežvýkavci nejsou žádoucí.

Ale proč? Copak jelenovití dělají s trávou něco jiného než kráva? Jejich maso je dietní, žádané a je to vítané rozšíření spektra činnosti pro malé farmáře.

4. Oživení dotací pro bioplynky a podpora rozvoje tohoto sektoru, který nám chce opět vnutit představu, že půda je určena pro pěstování nafty, nebo pro produkci elektřiny.

Jak dlouho ale půda tyto experimenty vydrží?

No a teď ty souvislosti

I. Pohled farmáře do 100 ha

Finální podmínky budou oznámeny někdy ke konci roku (nyní je to v návrhu ministerstva zemědělství, který se bude ještě projednávat, diskutovat, ale dle MZe se nebude zásadně měnit). Já se o to zajímám, ale k valné většině se dostanu až po oficiálním oznámení veřejnosti.

Je listopad 2014 a já se dozvídám, že v červnu 2015 dalšího roku (tj. za 6 měsíců) budu potřebovat o 50 % více krav (ovcí, koz). Ihned krávu zapustím, ale tele se narodí nejdříve v září 2015. Ale pozor!!! To je pouze tele a plnohodnotná dobytčí jednotka z něj bude (dle nových pravidel) až za 24 měsíců od narození tj. v září 2017!!!

Co ale do té doby?

Nic. Máš smůlu, zemědělče, že jsi nevyšlechtil krávu, která to tele nevysedí jak slepice za 14 dní. Je to tvůj problém. Prostě budeš tři roky bez peněz. Zdechni. 

Vyhul. Neotravuj.

Nebo máš druhou možnost.

Rozorej louky, nakup (od pana Babiše) osivo, poté od stejného pána i hnojivo a to svinstvo, kterým se zlikviduje plevel, no a obilí ti ten pán B. (jehož říše opravdu zahrnuje vše od osiva, chemičky až po mlýny a pekárny) vykoupí a dá ti právě tolik, abys přežil do dalšího roku.

Že ti to silně připomíná systém nevolnictví?

Panu B. by měl někdo říci, že to zrušil již Josef II…

Máš ale ještě třetí možnost. Stejně jako v mnoha mafiánských filmech divák pochopí dříve než komisař Catani, že bojovat s hydrou, s chobotnicí, je marné, tak i ty to můžeš zabalit. Dát padáka dvěma chlapům, které zaměstnáváš, jít na pracák a syn půjde někam do fabriky dělat díly na korejská auta. Půdu pronajmeš nějakému gigantu (členu rudé agrární komory), který je s panem B. jedna ruka a dostane hnojiva levněji a i za obilí kasíruje víc, ale je to za úpis vlastní krví.

Krví celého venkova, protože venkované jsou obyčejní lidé a potřebují, aby je někdo chránil, a to si myslí o vás. Jenže vy je prodáváte panu B.

Ale za co? Co vám slíbil za to, že si řežete pod sebou větev?

O koho se opřete, až ztratíte venkov?

Kdo vám dá hlas v Praze?

Maximálně pan B…

II. Pohled EKO farmáře

Je ti asi jasné, že propočet pro eko farmáře, který bude za těch šest měsíců potřebovat o 100%  zvířat víc (zvedli mu to víc než konvenčnímu farmáři), je již naprosto scestný.

Pikantní je i to, že zatímco konvenční farmář může tu louku nahnojit NPK, nebo ledkem a naroste mu tam jednou tolik hmoty, tak EKO farmář nemůže používat umělá hnojiva. Jen hnůj zvířat (pouze eko zvířat) a přesto jich má mít na ha víc. To už je opravdu na palici.

Jak můžu na 1 ha uživit víc zvířat než konvenční farmář, když nemohu používat hnojiva jako on???

III. Pohled pana B.

Super.

Líp to dopadnout nemohlo.

Konečně sa zbavíme tých kokotou, čo nám odmítají prodat svoji úrodu, protože ji dávají na ty svoje zajebané farmářské trhy a bio predajně. Nebo ji dokonce vyrobí tak málo, že ji prodají ve svém okolí sami.

Nepotřebují naše hnojiva a skvělé pesticidy (čo jim kurva šibe) a dělají, že jejich výrobek je lepší, než můj umělohmotný šunkový salám z Kostelce nebo vánočka z  Penamu, která nezplesniví ani do budůcich Vianoc.

Žiadne další louky. My potřebujeme giganty a pole. My potrebujeme opeť velká a silná JZD s nekonečnými lány. My potřebujeme kukuřici a řepku. A co potom s ní?

Dejte jim peníze na bioplynky a oni se už sami chytí. Zaháčkujeme si je a oni budou nuceni valit čím dál víc kukuřice, aby bioplynky nakrmili a budou potřebovat hnojiva a herbicidy.

A s kravami ich neotravujtě. My potřebujeme predavať hnojiva a ne aby rvali do půdy hnůj. A co ta půda?

Čo je mi do českej pody? Něch ju čert zobere!

A keď aj? My nič.

To všetko tý chrapůni z KDU. Oni majú ministerstvo.

IV.  Pohled vesnice

Drobné farmy a zemědělci jsou její krví. Jejich potomci zde zůstávají a žijí.

Tento systém je připravuje o živobytí. Oni nemají na to, aby s 80 ha stavěli bioplynku a nikdy by to ani neudělali. Vidím je kolem sebe. Roky dřou jak mezci a z ničeho vykopali farmy. Zaměstnávají lidi. Dávají vesnici život. Běž se podívat do okolí Osové Bitýšky a Záblatí. Nekonečné lány a pustina.

Přijeď do Meziboří, Heřmanova, Nové Vsi. Je zde nádherná venkovská krajina. Malá pole proložená loukami. Sem ještě pařáty gigantů nedosáhly, ale pan B. jim umetá cestu. Potřebuje i tento prostor získat pro svoje nohsledy, nákupčí a zásobovače.

Až i zde udělají 100 ha lány, tak jen odněkud přijedou cizí traktory, pole za pár dnů posečou, vše odvezou do díry bioplynky, další den zořou a lidem na té vsi zbude jen prach z pole v očích a špína na silnici po traktorech.

Lidé přijdou o práci, vesnice o lidi, KDU o voliče.

V. Příroda

Je to pohled zajíce, který žije v kukuřičném poli. Zajíc není zebra nebo pakůň. Zemře většinou blízko místa, kde se narodí. Neumí migrovat.

Pokud přežije nájezdy gigantických, mnohametrových secích strojů a dávky postřiků, hladoví v monokultuře  kukuřičného pole, které poté co povyroste, je jen lesem tvrdých stvolů, bez kousku travičky (tu zlikvidovali herbicidy pana B.). To nejhorší ho ale čeká. Za dva dny 100 ha lán posečou a hody v podobě pár klasů na zemi trvají jen pár dnů, protože do týdne je vše zoráno a je zde poušť zorané půdy, která větrem eroduje.

Omezení luk devastaci dokoná.

Půda je ve velkém likvidována. To, co příroda tvořila po miliony let, ničíme v přímém přenosu nyní. Půda ztrácí humus, biologickou složku a stává se z ní jen opora pro kořeny, do kterých pan B. pumpuje produkty svých chemiček.

„Čo to do frasa tárátě, veď do půdy se vrací zbytky z bioplynek.“

To možná ano. Ale ty by spíše patřily na skládku do kategorie nebezpečného odpadu, než do přírody.

Celkové hodnocení

Roky říkám zemědělcům kolem sebe: “Dělejte to, co po vás nahoře chtějí“. Ale ono to mělo vždy alespoň nějakou logiku. Teď bych jim poradil, aby se na to hospodaření vykašlali. Jednak mě nebaví neustálé kotrmelce typu chvíli doleva, chvíli doprava.

A hlavně: Nový systém silně nahrává těm, kteří nebudou pěstovat dobytek, ovce ani kozy a budou valit velkoprodukci a stavět a krmit bioplynky.

Nahrává gigantům. Likviduje malé farmy. Ničí venkovskou krajinu a přírodu.

Změní naši zemi v gigantické lány, mezi kterými budou svítit kupole bioplynek.

Je to další solární tunel, ale mnohem větší. Vědí to i na ministerstvu. Volám tam a mluvím s lidmi z různých odborů a ti mi všichni říkají: „Ale my to víme a my jsme toto nechtěli. My víme, jaká nebezpečí hrozí, a nesouhlasíme s tím, ale toto chtěl ten a ten odbor a ministr.“

A když zavoláš na ten a ten odbor, tak zjistíš, že ani oni tento paskvil nechtěli a právě oni bojovali za to, aby se např. EKO zemědělcům tak nesmyslně nezvyšovalo zatížení dobytčími jednotkami.

V Meziboří na Vysočině hospodaří můj přítel na EKO farmě. Rodinný podnik, pět dětí, masný skot, pár krav na mléko, které když jednou ochutnáte, tak nechcete již nikdy jiné.

Nádherná farma vykopaná z ničeho. Vše funguje. Rozhodli se přestavět část statku na penzion a prodávat zde výsledky svojí práce a svoji nádhernou venkovskou krajinu konečným zákazníkům.

Celý týden dřina, v neděli do kostela a krátký oddych.

Tohle jsou hlavní nepřátelé pana B. a Agrární komory. Ukazují totiž, že to jde i jinak.

Jak ale na ně? Stačí se přece podívat do nedávné historie.

Když chtěli komunisté kolektivizovat a zničit malé farmáře a soukromé zemědělství, nastavili jim tak vysoké povinné dodávky, že je tím zlikvidovali a přinutili vstoupit do družstva.

Se slzami v očích se tito lidé dívali, jak jim odvádějí jejich dobytek do družstevních velkokravínů a berou jim jejich půdu.

Teď se to děje opět. Nyní ale pod taktovkou KDU. Likvidujete drobné farmáře. My nemáme na to, abychom z roku na rok nakoupili jednou tolik dobytka, ovcí a koz. Nebude to ani kde koupit. Není na to čas, a i kdyby, tak takové množství na 1 ha nejsme schopni uživit.

Pokud byste opravdu chtěli zvýšit stavy dobytka, tak by tuto povinnost dostali všichni, kteří půdu využívají, a muselo by to trvat roky. Kde vezmete hovězí, když si všichni budou roky nechávat všechna telata do chovu, aby vyhověli vašim nesmyslným pravidlům? Kde můj kamarád z Meziboří vezme najednou jednou tolik krav? Nemá kde a padne.

Vy chcete problém malého počtu dobytka řešit jen na úkor části zemědělců a to je to pro ně likvidační. Zkuste říci dělníkům v mladoboleslavské automobilce, že musí od nového roku dělat za stejnou dobu jednou tolik aut, ale právě jen oni?

Pan Jurečka prosadil zelenou naftu. No to je super, ale hlavně pro ty, kteří ji potřebují, a to jsou nová JZD, giganti, kteří potřebují pole přejet x krát za rok, orat, sít, hnojit, práškovat, opět hnojit a opět stříkat a hlavně svážet produkci ze široka z daleka do nenasytných chřtánů bioplynek.

Tito nohsledové agrární komory potřebují zelenou naftu především. 

Těmto rudým zemědělským baronům váš pan Jurečka slouží.

To ale nejsou vaši lidé, vaši voliči.

Provádíte novou kolektivizaci vesnice, fandíte novodobým JZD, likvidujete malé farmáře a EKO zemědělce přímo zašlapáváte do země. A to vše v přímém rozporu s evropskými prioritami.

Čekáte, že vás za to bude vesnice podporovat?

Závěrem musím konstatovat, že si nejsem jistý, jestli to kdysi těm tajným pánům podepsal pan B. Jsem si ale jistý, že Agrofertu a jeho nohsledům z Agrární komory to podepsal pan Jurečka a dokonce znám i jméno jeho řídícího důstojníka. Je to pan B.

Ing. Jiří Novotný, člen Asociace soukromého zemědělství Žďár nad Sázavou 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …