Jiří Paroubek: Dvojí metr liberálních demokratů

28.12.2023 16:44 | Glosa

Prezidentu Donaldu Trumpovi soud v jednom státu americké Unie zakázal opět kandidovat na úřad prezidenta Spojených států, s odkazem na to, že se měl na konci svého prezidentského mandátu před třemi lety podílet na násilném vniknutí do budovy Kongresu USA. O věci bude ještě rozhodovat Nejvyšší soud USA a tam je málo pravděpodobné, že by toto rozhodnuti Nejvyššího soudu jednoho ze států USA, bylo akceptováno. Na celé věci je zajímavé, že za tento čin nebyl prezident Trump odsouzen. Tedy, pokud se něčeho podobného skutečně dopustil, měla by platit presumpce neviny. Asi jak u koho, že?

Jiří Paroubek: Dvojí metr liberálních demokratů
Foto: Hana Brožková
Popisek: Jiří Paroubek

Jsem zvědav, zda se postupem soudu v USA inspirují i v Srbsku a zakážou na příště kandidaturu vrcholným politiků opozice, která při své drtivé porážce v parlamentních volbách odmítá uznat výsledky voleb a násilně útočí na budovu, kde sídlí ústřední volební komise. Její příznivci páchají zjevné násilí, i když název opozice v sobě obsahuje proklamaci, že jsou proti násilí. Jak příznačné.

Se stejnou logikou by měly být delegitimizovány a odejity všechny vlády na Ukrajině po roce 2014, jejichž členové se účastnili převratu na Majdanu. U nás se příliš nerozebírá fakt, že tehdy násilné demonstrace vyústily v pád legitimně zvolené vlády a prezidenta. Ti předtím uspěli v soutěži mnoha politických stran a kandidátů a nikde se neprokázalo, že vládli protiústavně. Anebo, že by při svobodných volbách v prostředí politické konkurence došlo k nějakým zásadním manipulacím. Byla tedy násilím odstraněna neoblíbená vláda, která však měla jasnou legitimitu vládnout na základě demokratických voleb a platné ústavy.

Tento fakt zjevně nikomu ze západních politiků nevadil. Pokud by ovšem někdo je chtěl takovým způsobem odstranit z jejich pozic, to by bylo křiku o násilném převratu, který podrývá samu podstatu demokratických systémů. Vytáhněme to např. na Fialovu vládu, která se "těší" podpoře všeho všudy 17 % našich velmi trpělivých spoluobčanů. Po všech skandálech, děsivých chybách a přehmatech ministrů by jistě bylo na místě, aby vláda byla smetena. Ale to bychom pak od různých přátel pražské kavárny jistě slyšeli, že je to protiústavní...Prostě dvojí metr.

Vyšlo na Vasevec.info. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…