Jiří Paroubek: Hysterie a duch studené války obcházejí Západem

07.02.2023 7:35 | Komentář

Posedlost amerických politiků Čínou dosahuje překvapivých rozměrů. Nad Spojenými státy se před pár dny objevil balón o velikosti tří autobusů, o němž nikdo v USA od samého počátku nepochyboval, že je to zařízení sloužící špionážním účelům.

Jiří Paroubek: Hysterie a duch studené války obcházejí Západem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Z logiky věci by mi ovšem přišlo velmi podivné, kdyby Čína posílala nad Spojené státy jakousi héliem nafouknutou obludu se špionážním vybavením, když vše, co potřebuje získat o dění v Severní Americe může získat prostřednictvím snímků ze satelitů anebo od svých agentů žijících v USA.

Nicméně, míra podezíravosti, hysterie a představa o jakési perfidnosti Číňanů, ve Spojených státech zvítězila. A tak prezident Joe Biden dal příkaz sestřelit tento balón, který byl rozeznatelný podle všeho běžným okem na obloze. A protože letecká flotila Spojených států dostala za úkol zlikvidovat balón mimo pevninu, ale ještě v dvanáctimílovém mořském pásu, tedy ve výsostných vodách Spojených států, byl to vcelku složitý úkol. A tak byly vyslány prý čtyři stíhačky s odpovědným úkolem zničit podezřelý čínský balón. Stalo se tak před očima tisíců nadšených Američanů na pláži v Jižní Karolíně. Dav na pláži prý propukl v jásot, když projektil vystřelený z letounu F-22 rozbil podezřelý čínský balón na cimprcampr.

Číňané se v zásadě vojenskému útoku na toto těleso, které podle jejich vcelku pravděpodobné verze sloužilo k meteorologickým a dalším vědeckým účelům, a to ve výšce 18 km nad zemí a zabloudilo náhodou do vzdušného prostoru Spojených států, vysmáli. Prezident Biden chválí americké letce, naopak demokratický senátor Smith ze státu Washington žádá uskutečnit proti Číně další rázné kroky: „Čína se chová jako bezohledný tyran. Musíme spolupracovat s ostatními zeměmi, abychom tomu čelili a odstrašili Čínu, aniž bychom s ní začali skutečnou válku“. Americký ministr zahraničí Blinken v minulém týdnu dokonce zrušil svou návštěvu Číny s ohledem na tento údajný incident. Američané prostě jdou s kanonem na vrabce...

Stejný balón, také ve výši 18 km nad zemí, proletěl v uplynulých dnech přes Latinskou Ameriku. Kolumbijská vláda zareagovala, podle mého názoru, odpovídajícím způsobem. Balón prý nepovažuje za bezpečnostní riziko a tím to pro ni končí. Celkem moudré rozhodnutí.

Na jednu stranu chápu, proč americké politické elity ovládá hysterie. Operace na východní Ukrajině se nevyvíjí podle představ lídrů Západu a Rusko postupuje krok za krokem, pomalu, ale jistě vpřed. A Čína mezitím v klidu obchoduje po celém světě, má obrovskou obchodní výměnu třeba právě se Spojenými státy, její zahraničně obchodní obrat s nimi se pohybuje kolem 700 mld. dolarů ročně. Zahraniční obchod s Ruskem v tomto roce přesáhne dosud nevídaných 200 mld. dolarů. Rusko dodává do Číny zj. plyn, ropu, pšenici, uhlí, dřevní hmotu atd.

A Číňané spolu s Turky a s Indy svými dodávkami způsobují, že ruský trh, respektive ruské obchody nevypadají jak u snědeného krámu. V minulém týdnu v jinak neobjektivní ČT 24, obvykle rusofóbní novinářka Procházková musela konstatovat, že ruský trh je t. č. dobře zásoben zbožím a tedy, že sankce Západu se zatím nijak zvlášť neprojevily.

Prostě horečka a nervozita na Západě stoupá. Nevím, zda tím nejlepším lékem na řešení ukrajinské krize a budoucího vývoje vztahů Čína - USA je právě oživování ducha studené války a hysterie.

Ale podívejme se také do českých luhů a hájů. Také zvolený prezident má americkou školu. A tak zaujal v minulém týdnu bombastickým požadavkem na provedení auditu na Hradě. Také jemu se vysmál, ve vší slušnosti, šéf NKÚ Kala, jemuž bych vytkl jediné. Až do nástupu do úřadu prezidenta nemá nově zvolený prezident co úkolovat instituce státu. Jistě, bylo to jen přání, že pane prezidente, ale v reálu já nevidím velký rozdíl mezi přáním prezidenta, doprovozeným osobním setkáním a nařízením.

P. Pavel mě také pobavil, že prý hned po nástupu do funkce nechá provést na Hradě „důkladnou prohlídku“, zda tam někde nejsou zabudována odposlouchávací zařízení. Kdybych i připustil, že tam někdy taková zařízení byla, jako, že o tom velmi silně pochybuji, přeci ti, kdo tam snad nechali takováto zařízení instalovat, by udělali vše pro to, aby do předání funkce prezidenta bylo vše v nejlepším pořádku.

Pak si chce ještě nově zvolený prezident posvítit např. na „působení soukromé bezpečnostní agentury na Hradě, o tom, v jakém vztahu byla ke službě ochrany prezidenta nebo k Policii ČR." No a samozřejmě, z čeho tato agentura, zatím poněkud imaginární, byla hrazena.

P. Pavel hovoří v souvislosti se spolupracovníky dosluhujícího prezidenta Zemana se „zvýšenými aktivitami ruských tajných služeb“ a odvolává se přitom na poněkud fantaskní zprávy BIS.

Panu Pavlovi zapomněli jeho ekonomičtí spolupracovníci připravit informace o tom, jak silný je např. obchod s Čínou. Pokud jde o dovoz, tak je Čína druhým největším partnerem ČR. A není to jen levné a kvalitní čínské spotřební zboží, které v zásadě řeší potřeby středně- a nízkopříjmových vrstev českého obyvatelstva, ale jsou to i dodávky klíčových součástek např. pro tchaj-wanskou firmu Foxxcon, která v Pardubicích kompletuje elektroniku za účelem jejího dalšího vývozu. Mimochodem firmu Foxxcon vlastní propekingský miliardář, kterého jistě museli znepokojit bláboly neodpovědné D. Nerudové o tom, že bychom měli omezit obchod s Čínou. Pak by si i soudruh miliardář musel najít pro kompletování elektroniky fabriku někde mimo ČR...A že by v důsledku toho přišli o práci stovky lidí, je jasné.

Je to zvláštní amaterismus a neodpovednost lidí, kterým sinofobie zatemňuje mozek.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …