Jiří Paroubek: Pátá kolona, nebo blbost?

23.09.2021 7:34 | Komentář

Když frankisté v závěrečné fázi španělské občanské války obklíčili Madrid, psali levicově zaměřené noviny o tzv. 5. koloně. Tedy o části obyvatel Madridu, která je ochotna, třeba i osobní účastí v boji, pomoci frankistům obsadit Madrid. A podílet se pak na krvavých represáliích vůči republikánským vojákům a stoupencům republikánského režimu. Odtud tedy termín 5. kolona.

Jiří Paroubek: Pátá kolona, nebo blbost?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Po pár týdnech klidu se v sociální demokracii opět projevila její 5. kolona. Dvě obvodní organizace pražské ČSSD z dvaceti nebo kolik jich v Praze je, žádají odstoupení jednoho z jejích členů a kandidátů do voleb, MUDr. Bohdana Babince, z nevolitelného místa v pozadí kandidátky ČSSD v Praze. A tento celý banální problém dokázali dostat ti, kdo zrovna nechtějí příliš prospět sociální demokracii ve volbách, (tím nemám na mysli její politické soupeře) až na druhou stranu dnešního vydání deníku Právo.

Smůla B. Babince je, že kandidoval ještě v dresu národních socialistů na společné kandidátce s Dělnickou stranou. Pravda, není to nic, čím bych se chtěl chlubit, být na jeho místě, ale domnívám se, že to není žádný zločin, a hlavně je to už minulost.

Bohdana Babince jsem poznal, když jsem, tuším v roce 2009, navštívil jako tehdejšího předseda ČSSD vzpomínkovou akci u příležitosti popravy Milady Horákové v Nuslích. Bylo to na menším shromáždění občanů, kde on vystupoval za neparlamentní národní socialisty a já jako tehdejší předseda ČSSD s proslovem, hodnotícím statečný postoj této bývalé národně socialistické poslankyně, zavražděné komunistickou justicí.

Anketa

Jsou čeští Romové utlačováni?

11%
79%
hlasovalo: 49609 lidí

B. Babinec byl také v té době jedním z iniciátorů sbírky na postavení pomníku Milady Horákové a díky němu a tomuto našemu setkání došlo ke zrychlení realizace tohoto projektu. Rozhodující měrou tehdy přispěl nemalou částkou do sbírky na můj popud starý vídeňský kamarád, poradce sociálně demokratického starosty Vídně, Häupela (a předtím starosty Zilka), Eduarda Harant. Ten byl jako vídeňský Čech vždy obdivovatelem Milady Horákové. Do sbírky jsme přispěli i já a větší částkou i česká sociální demokracie, a tak dnes pomník v Nuslích stojí. Je zajímavé, že pravičáci, kteří se letos oháněli jménem zavražděné národně-socialistické poslankyně a jejich tzv. pravicové strany i přes mnoho adresných výzev B. Babince a jeho přátel před 10 až 15 lety, přispěli na pomník málo anebo nic.

Poradil bych naši přátelům z 5. kolony, aby nadějný vývoj volební kampaně ČSSD v Praze už nenarušovali dalšími zbytečnými ataky. Myslím, že Jana Maláčová a její tým pracují ve volební kampani velmi dobře a mají velkou šanci získat alespoň jeden poslanecký mandát. To ještě před pár měsíci nevypadalo vůbec reálně. Věřím ale, že 5. kolona už se zdrží dalších trapných zásahů do volební kampaně ČSSD.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…