Jiří Paroubek: SANEP. Jak se lidé dívají na kauzu Vrbětic a Kroupovu kauzu

13.05.2021 7:29 | Komentář

Těmi základními zjištěními, které vyplývají z aktuálního průzkumu agentury SANEP jsou: - vládu podporuje zhruba třetina občanů, - naopak téměř 58% dotázaných občanů jí vyjadřuje nedůvěru, a - většina občanů (48% ku 44 %) – zřejmě spíše z praktických důvodů – ovšem nechce předčasné volby.

Jiří Paroubek: SANEP. Jak se lidé dívají na kauzu Vrbětic a Kroupovu kauzu
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Pokud tedy v nejbližší době ve sněmovně dojde k hlasování o nedůvěře vládě a vláda nezíská podporu většiny sněmovny, otvírá se cesta pro řešení, o kterém mluví prezident Zeman. Tedy, že by vláda A. Babiše dovládla do konce volebního období (cca čtyři měsíce) v demisi. Většina občanů tedy nechce mimořádné volby do sněmovny a v zásadě akceptuje řešení v podobě vlády v demisi.

Vláda, podle průzkumu agentury SANEP je na škále „školních známek“ 1 až 5 hodnocena, pokud jde o její reakci na kauzu Vrbětice a vyhoštění ruských diplomatů, známkou 1,8. To je známka až překvapivě velmi dobrá.

Také hodnocení reakce prezidenta Zemana na tuto kauzu, včetně vyhoštění ruských diplomatů, získala známku 2,4. Pokud považujeme 2,5 za průměr, pak občané M. Zemana hodnotí známkou o něco lepší než průměr.

A nyní pokud jde o reakci J. Hamáčka, místopředsedy vlády a předsedy ČSSD, na již zmíněnou kauzu, s níž přišel redaktor J. Kroupa na serveru Seznam Zprávy. Kroupa fantazíroval, pochopitelně bez důkazů, o přípravě údajného politického handlu při cestě J. Hamáčka do Moskvy. Kroupa tvrdil, že J. Hamáček byl připraven nabídnout Rusům handl:  zamést pod koberec kauzu Vrbětice, výměnou za získání milionu dávek ruské vakcíny proti covid-19 Sputnik V a za uspořádání summitu Biden-Putin v Praze.

Průměrná známka J. Hamáčka v hodnocení všech dotázaných respondentů je 2,65. U volič levicových stran je však podpora vcelku jednoznačná: ČSSD 1,2 a KSČM 2. U voličů hnutí ANO 2,3 a u voličů SPD 2,6.

Naopak J. Hamáček je nepříznivě – a to není žádné velké překvapení – v této kauze hodnocen voliči pravostředových opozičních stran,  a to na škále známek 3,7 – 4,1. Pravicové strany se ovšem snažily zneužít této kauzy k frontálnímu útoku na vládu a zejména na  ČSSD, což významně aktivizovalo jejich voliče.

Pro zajímavost, pokud jde o voliče vládních stran a KSČM, je průměrná Hamáčková známka, při hodnocení jeho vystupování v rámci kauzy vytvořené J. Kroupou 1,8. Voliči opozičních stran včetně SPD by daly známku 3,5.

Průzkumu společnosti  se zúčastnilo 23 657 uživatelů z celkového počtu 220 tisíc registrovaných uživatelů respondenčního panelu agentury SANEP.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.