Jiří Paroubek: Šéf BIS Koudelka je koumák

13.04.2022 7:34 | Komentář

Na pondělní bezpečnostní konferenci ve sněmovně – alespoň jak o tom informoval denní tisk – sdělil šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Koudelka několik nepřekvapivých informací.

Jiří Paroubek: Šéf BIS Koudelka je koumák
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Tak především jsme se dozvěděli, že Rusové nejsou schopni vést na českém území zásadní zpravodajské operace. To asi není žádné překvapení. Je ovšem otázkou, jaké operace vlastně Rusové v Česku vedli před zveřejněním kauzy Vrbětice loni v březnu, po níž došlo k vypovězení desítek ruských diplomatů z naší republiky.

Možná, že bychom se už mohli, tedy myslím tím českou veřejnost, seznámit s důkazy, které vedly českou vládu před rokem k závažným rozhodnutím v oblasti rusko-českých vztahů. Možná bychom mohli dostat tu důvěru, jako česká veřejnost, abychom byli seznámeni s těmito důkazy, které prokazují, že za explozemi muničních skladů ve Vrběticích stojí ruští agenti. I dnes s ročním odstupem se totiž v médiích objevuje poněkud kulatá informace, že z explozí „ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 (jsou) důvodně podezřelí agenti ruské GRU“.

Podle Koudelky je migrační vlna z Ukrajiny policií a ministerstvem vnitra zvládána dobře, neboť převažující ženy a děti nepředstavují žádné velké riziko. Ale Koudelka také upozornil, že je „nutné počítat s tím, že mezi migranty mohou být i lidé, cíleně vyslaní Ruskem s různými úkoly nebo naopak lidé, proti nimž může Rusko učinit po válce "odvetná opatření““.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí

Rozumný člověk, který ani trochu nezná specifické uvažování lidí ze zpravodajských služeb, nad takovouto formulací pokýve hlavou – pokud si ji ovšem vůbec povšimne – a myslí si něco o dr. Chocholouškovi.

Ale kdepak, tato rozvitá věta má velký smysl do budoucna, jako alibi pro BIS. BIS a její šéf Koudelka si jsou dobře vědomi řady rizik, která vyplývají z přílivu miliónů utečenců z Ukrajiny do zemí EU. Tak především na Ukrajině byli, v rámci boje proti ruské invazi rozdávány možná desítky tisíc vyspělých ručních zbraní zájemcům z řad civilistů, kteří projevili chuť s nimi bojovat. Řada těchto zbraní nejspíš mohla skončit na černém trhu. A určitě neskončila jen na Ukrajině.

Druhé riziko, které vidím, jsou propuštění vězni z ukrajinských věznic, kteří byli prezidentem Zelenským vyzváni k obraně vlasti. Vyslovme hypotetickou myšlenku, že řada z těchto vězňů, někdy s bohatou kriminální minulostí z organizovaného zločinu, dlouho na frontové linii nepobyla. A tito lidé se mohli přesunout dál, třeba i do střední a západní Evropy, aby posílili organizovaný zločin v těchto zemích.

Ukrajina by měla informovat a doufám, že se to po zpravodajské linii již děje anebo to české zpravodajské služby od Ukrajinců vyžadují, jací vězni byli propuštěni a nasazeni do bojových operací v rámci ukrajinské armády. A zda existuje o těchto lidech spolehlivá evidence… Zda žijí, jsou v armádě či zpět ve vězení anebo prostě zmizeli.

Předpokládám, že na hranicích EU s s Ukrajinou nedochází k nějakým velkým prohlídkám přicházejících utečenců, což je pochopitelné. Ale na druhé straně to může generovat jisté problémy do budoucna.

Jinak řečeno, šéf BIS Koudelka, nám sdělil, že pokud budou použity zbraně z bojů na Ukrajině v zemích Evropské unie, včetně Česka v rukou zločinců, že je to hybridní hrozba ze strany Ruska. Putin zkrátka může za všechno. I za to, za co tak moc nemůže. Koudelka si zkrátka dělá alibi. Je si jistě vědom rizik plynoucích jak z volně distribuovaných zbraní, tak z těžko kontrolovatelného pohybu ozbrojených zločinců ve válčící zemi.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…