Jiří Paroubek: Vláda se rozhodla nedělat proti inflaci nic!

11.03.2022 18:08 | Komentář

Vláda mi připadá jako sparingpartner boxera, který sází svému sparrig partnerovi ránu za ránou a ten na nic nereaguje. Je jen v krytu, rukama si kryje obličej, což mu zabraňuje v rozhledu. A inkasuje ránu za ranou...

Jiří Paroubek: Vláda se rozhodla nedělat proti inflaci nic!
Foto: Screen: TV Nova
Popisek: Bývalý premiér Jiří Paroubek.

A je bit jak žito. A takhle biti jsou díky vládě také čeští občané. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v minulém měsíci o 11,1%. To je o 1,3% více nežli v předchozím měsíci. V oblasti bydlení rostly zejména ceny elektřiny, a to meziměsíčně (!) o 3,2%, u zemního plynu o 5,6%. A prudce rostly meziměsíčně také ceny zeleniny o 5,9%.

ČNB se vydala tak, jako obvykle v klíčových otázkách v posledních deseti letech, chybnou cestou zvýšení základní sazby k 5% úrovni. Ale tak, jak jsem již v několika předchozích článcích psal, je a bude to k ničemu, protože rozhodující část inflace je k nám vnesena zvenčí. A tak jestliže v loňském roce ke konci února dosáhly ceny ropy Brent 64,5 dolaru/barel, o rok později to již bylo přes 99 dolarů/barel. Tedy nárůst meziročně o více než o 50 %.

Podobně jsme na tom se zemním plynem. Před rokem to bylo o ceně 2,7dolaru/MMBtu a po roce je to 4,41 dolarů/MMBtu, což znamená nárůst 59,2 %.

Mimochodem, v tomto týdnu atakovaly ceny ropy Brent úroveň 125 dolarů/barel. A ceny plynu přeskočily 5 dolarů/MMBtu.

Vysoké nárůsty se projevují také u průmyslových kovů. Zejména obrovský nárůst je zaznamenáván v ceně niklu, jehož těžbu a zásoby v zásadě kontroluje Rusko a Čína.

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

Ceny pšenice, které se ještě před rokem pohybovaly někde kolem 650 dolarů/bušl se v tomto týdnu už dostaly na dvojnásobek. S ohledem na to, že se nechýlí ke konci válečné operace na Ukrajině, je velké riziko, vlastně jistota, že nebudou včas osety plochy orné půdy na Ukrajině části obilovin a kukuřicí to bude znamenat, že v tomto roce vypadne ze světového trhu zhruba 10 % dodávek kukuřice a části obilnin.

Nechci rozebírat všechny aspekty, které to bude znamenat. Česká republika je naštěstí více méně soběstačná, v produkci pšenice ze 100 %. Musí jen nastavit regulační mechanismus tak, aby zemědělci prodávající pšenici a zejména mlýnský průmysl nezneužívali skokového nárůstu cen pšenice na světových trzích.

Ve středu vláda se ani náznakem nezabývala touto otázkou. Pokud „mlynáři“ budou chtít vyvážet mouku z loňské sklizně do zahraničí anebo jestli bude přímo vyvážena pšenice z loňské sklizně za světové ceny, půjdou ceny chleba a pečiva spirálovitě nahoru.

Další věc, která drtí malovýrobce pečiva a chleba jsou rostoucí ceny energií. Čekal bych, že vláda např. sníží spotřební daň, což by se u pohonných hmot týkalo autodopravců a vůbec nákladové dopravy, (nemluvě o osobní dopravě obyvatelstva) a že sníží DPH u elektrické energie a plynu tak, aby nárůst nákladů energií nebyl pro malovýrobce chleba a pečiva smrtící. Vláda prostě neudělala nic.

Přiměřenost obchodních marží v oblasti pohonných hmot prý bude sledovat Česká obchodní inspekce (ČOI). Tedy ČOI neudělá v této oblasti nic. Prostě vláda zcela zklamala. Důsledkem této nečinnosti vlády bude, že inflace poroste dvoucifernými ciframi i v následujících měsících.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.