Jiří Řezník: Babiš kontra Kalousek v souboji o hnízdo, jestřáb kontra hrdlička?

29.03.2016 15:48

Když jsem poslouchal diskuzi Juračky s Kalouskem, tak jsem si kladl otázku, zda podle tehdy platných předpisů v ČR a EU bylo morální zamítnout dotaci firmě Čapí hnízdo, protože by ji vlastnil anonymní vlastník. Pokud neměl Agrofert jako předmět podnikání provozování podobných atrakcí, bylo možné tuto firmu vyvést z tohoto seskupení, aby případný nezdar uvažovaného podnikatelského záměru neohrozil celý holding. Případný vlastník nemohl ani vědět, zda jeho žádost o eurodotaci bude hejtmanem Bendlem schválena.

Jiří Řezník: Babiš kontra Kalousek v souboji o hnízdo, jestřáb kontra hrdlička?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Letící pták

Vyvedení a.s. Čapí hnízdo z Agrofertu bylo logickým krokem, protože její aktivity zcela určitě nesouvisely s hlavním předmětem podnikání holdingu. A jako samostatná právnická osoba zcela určitě mohla požádat o dotaci. Součástí podmínek přidělení dotace nebylo čestné prohlášení, že její vlastník není schopen ufinancovat celou akci sám, tedy že je v bankrotu.

Finanční plnění z eurodotace bylo poskytnuto daleko dříve, než se Babiš stal ministrem financí. Jinak řečeno, za kolik let mohu se ucházet o křeslo ministra financí, pokud mému pradědečkovi bude poskytnuta eurodotace na nákup mé koloběžky za účelem dojetí do Brusele pouze po kruhových objezdech?

Nebyly-li porušeny smluvní podmínky poskytnutí dotace, tak nevím, co s tím kdo co chce dělat. Je nepochybné, že ze strany Babiše šlo o účelovou hru, ale je to stejná hra, jako když Agrofert bude přemýšlet nad daňovou optimalizací.

Koalice souhlasila se svoláním mimořádné schůze až tehdy, když si pan Babiš byl jistý, že se mu její průběh nevymkne z rukou, což se mu povedlo i nepovedlo. Tedy ne že bych ve vztahu k panu Kalouskovi, panu Fialovi a paní Němcové panu Babišovi nefandil, ale mezi námi kluky to vzal pan Babiš až příliš od podlahy, tím na sebe upletl tak trochu bič, že přece jenom téma Čapí hnízdo je pouze menším bratříčkem všech jim vyjmenovaných kauz, třeba Promopro,  jim velmi obsáhle uváděných při mimořádné schůzi Sněmovny

Ale nečestné jednání politika? Tehdy pan Babiš nebyl politikem a prozatím snad kromě možná existence čestných prohlášení) se na na něj nevztahovalo nic z této definice. V jedné diskuzi byl pan Babiš přirovnán k Adolfu Hitlerovi s tím že jde také o jednoduchou osobnost. Hitler byl velmi složitá osobnost a žádná jednoduchá řešení nenabízel. Získat zpět to, co Německo ztratilo po WWI a k tomu ještě nový životní prostor, tak to muselo být každému německému voliči jasné, že jde o makačku na bednu, o hru, která nemusí vyjít. Bojovat s židobolševickou plutokracií dá zabrat. Proti tomu Babišovo utahování šroubů místním a zahraničním oligarchům a mafiánům je dětskou hračkou. Kdo jiný než bývalý pytlák by se mohl stát dobrým zahradníkem

 Požadavek opozice, aby pan Babiš odvolán z křesla ministra financí či případně mu byl odebrán odbor na ministerstvu financí, pověřený auditem eurodotací, byl mimo mísu, protože na rozdíl třeba od paní Parkanové nešlo o něco, co by případně spáchal jako politik. A vzhledem k tomu, že už celá kauza byla zveřejněna před volbami a občané volili vědomě politika s tímto handicapem, tak je z politického hlediska vše promlčeno. Koženému to voliči neprominuli. To byla tzv. Clintonova lež, a pro tu mám plné pochopení. Navíc se nejedná o lež, protože nikoho nepoškozovala.

A pan Sobotka to provedl geniálně, nechal a nechává pana Babiše uvařit se pomalu ve vlastní šťávě, jinak řečeno, teď sedí pan Babiš na tikající bombě, i kdyby nakonec nevybuchla. A pan Sobotka nemusí hnout prstem.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…