Jiří Vyvadil: Řecko rozhodně Evropskou unii, ale časem i NATO, nakopne jiným směrem

29.06.2015 14:10

Když se minulý týden začaly objevovat povýšenecké články na téma, že Řecko ustoupilo požadavku věřitelů, vypadalo to špatně. Každý asi chápal, že řecký premiér Alexis Tsipras je v dnes skutečně obtížné situace a každý jiný na jeho místě by se zhroutil. Nakonec se ukázalo, že první úvahy byly chybné. Řecká vláda se Trojce nepokořila a na příští neděli vyhlásila referendum o splnění jejich požadavků. Ale nejen to, počínaje Tsiprasem, konče všemi jeho ministry všichni chápou toto referendum jako otázku národní hrdosti a demokracie.

Jiří Vyvadil: Řecko rozhodně Evropskou unii, ale časem i NATO, nakopne jiným směrem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

EU i Trojce sklaplo. To fakt nikdo nečekal. Naopak už viděli Tsiprase plazícího se před jejich nohami.

Vyhlášení referenda o podmínkách věřitelů bylo geniálním tahem a je nepodstatné, zda racionálně ještě bude mít význam.

Alexis Tsipras je nepochybně oním mužem, který změní nedemokratickou a pokryteckou EU. Je v podstatě tím, čím je Putin v celosvětovém měřítku. Tak jako Putinovo Rusko odstartovalo proces arogantní světové dominance USA, je Tsiprasovo Řecko tou zemí, která zatřese stávající unií.

Zatímco média řeší, zda jsou řecké bankomaty schopny poskytovat hotovost, jde přece o neskutečně více. Budu do omezení opakovat: V případě sporu Řecka s Evropskou unií rozhodně nejde jen na o řešení ekonomických otázce. Nejde o to, zda Řecko dospěje k bankrotu či naopak se podrobí další pasti tzv. záchranných balíčku nadiktovaných Trojkou.

Jde o pojetí Evropy, zda bude respektovat demokratickou volbu občanů v jednotlivých zemích, jde i o to, zda vůbec má i nadále existovat euro jako takové (kritika eurozóny totiž jistě bude narůstat), jde o to, zda EU má být poslušným mopslíkem v rukách USA a stejně tak. Zda nenazrál čas udělat něco s NATO.

Pro hrdé Řecko platí jedno: Jestli se rozzlobíme, budeme zlí.

Nepodrobí-li se, bude to nesmírně silný impuls pro radikální strany v  podstatně silnějších evropských zemích, jak pro radikálně levicovou PODEMOS ve Španělsku, ale ač to zní paradoxně, ze 70 % sdílí mnohé jeho pohledy i radikálně nacionalistická Národní fronta Marine Lle Pen, a je jich více.

Ať tak či onak, řecká Syriza je dnes katalyzátorem evropských změn a její lídr i ona sama v národních podmínkách půjde nahoru.

A EU, ale i NATO se musí připravit na to, že řecká ekonomická krize, kterou EU nezvládla, ač to bylo v podstatě snadné (v evropském měřítku ty dluhy byly zanedbatelné) prohloubí celoevropskou politickou krizi a možným rozpadem evropských struktur.

Bylo by to jen logické dovršení fatálních chyb, které EU po delší dobu vrší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…