Jiří Vyvadil: Žluté vesty jsou pojmem, Chvilky pro milióny jen lidským i kulturním odpadem

14.06.2019 9:36

Žluté vesty podporovalo zpočátku 75% Francouzů, naopak Chvilky pro milióny pouhých 30% obyvatel Česka… A tomu odpovídá i rozdílná síla politických dopadů ve Francii a u nás.

Jiří Vyvadil: Žluté vesty jsou pojmem, Chvilky pro milióny jen lidským i kulturním odpadem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Není demonstrace jako demonstrace. Kdybych byl Francouzem, určitě bych se, alespoň zpočátku  šel alespoň podívat na demonstrace žlutých vest proti prezidentu Macronovi. Trápily je reálné problémy, už roky trvající nezaměstnanost kolem 10 %, zvyšování ekologických, trvalá stagnace ekonomiky, zubožování středních vrstev, povýšenost a arogance prezidenta, který je většinou Francouzů pokládán za prezidenta bohatých a elit. A mně jako příslušníku malé země uprostřed Evropy vadily i jeho výhružky, že nás vyžene se Schengenského prostoru, když odmítáme uprchlíky…

Ano, demonstrace nastavily „Macronovi zrcadlo“, což se projevilo i v tom, že byť jen o procento prohrál s hnutím Marine Le Pen ve volbách do EP. A mimochodem, i když to je za dva roky, a jistě se mnohé může změnit, pokud jde o voličské preference pro prezidentské volby v roce 2022  má Emanuel Macron podporu 30 % voličů a Marine Le Pen je za ní jen s odstupem  28%.

Je tedy zřejmé že existuje vztah mezi obsahovou náplní masových demonstrací Žlutých vest a Marine Le Pen, která s výjimkou násilí jejich požadavky podporovala byla ze všech dalších uchazečů s nimi úspěšně ztotožněna.

Když se podíváme k nám, pak nízká podpora pouhých 30 %, voličů,  a to se Česká televize snaží seč může, aby je podporovala projevuje v tom, že se prakticky nemění dominance ANO někde kolem 30%, o druhé a třetí místo se přehazují s odstupem  cca 15-17% tu ODS, tu Piráti, aby průzkumy končili kdesi u kandidátů na propad u nejvíce rozkřičených a agresivních pravicových pidistran. V tomto ohledu zvlášť září Miroslav Kalousek, který je už nejméně deset let nejvíce nenáviděným či odmítaným politikem, což ukázal i průzkum CVVM z minulého týdne, který aniž si připadá trapně, známkuje prezidenta Zemana, který spolu s Rychetským byl na prvním místě, ale i premiéra Babiše, který je s mírou podpory třetí.

Na to srovnání s Francií mě přivedla nějaká nadšená reportáž z Paříže, která pod fotografií 30 českých krajanů uvedla, jak nám drží palce, abychom se těch hrůz u nás zbavili a že se za nás stydí.

Nuže, musíme je uklidnit. Co by za to dal prezident Macron, který momentálně po delší době dosáhnul onoho již zmíněného „vrcholu“ 30%, kdyby měl podporu jako našimi chvilkaři i naší pravicovo-pirátskou opozicí nenáviděný prezident Miloš Zeman se svými 49%+-2 %, stejně jako francouzský premiér, kterému se může zdát o tom, že bude tak úspěšný jako Andrej Babiš.

Takže asi tak. Chvilky budou do nekonečna prudit, unavovat, urážet, ale to je vše. Na rozdíl od Žlutých vest nejde za nimi většina národa…Jsou prostě obvyklou havlistickou šmírou představujících omezený počet cca 20-25 % elitářů,  která už po dvacet let znovu a znovu se vztekle domáhá vlády, kdykoliv ve svobodných a demokratických volbách prohrála.

Ukazuje se, že jsou stejně slabé a stejně směšné jako barevné protesty v Polsku či Maďarsku. Jedině na Slovensku se jim částečný puč povedl, když se do něho osobně zapojil prezident Kiska. Odvolání Fica a jeho nahrazení Pellegrinim na pozadí masových demonstrací nad vraždou Kuciaka a jeho snoubenky byl pro nás Čechy nepochopitelný.

Babiš na Slovensku pravil, že nejsme Slovenskem, že u nás demonstrace nepovedou ke změně vlády. A mnohý z nás byl za to hrdý. Každého správného Čecha uráželo až podbízivé vychvalování Slováků,  že si zvolili dříve Kisku a dnes Čaputovou za prezidenty.

Právě v tom jsme jiní než Slováci. U nás by tito sorosovci, byť třebas o pouhých pár procent s Milošem Zemanem prohráli.

A proti i nehrozí, že Chvilky mohou být úspěšné. Jsou špínou, jsou šmírou. A když čte člověk výroky chvilkařských umělců o hovadech, sviních, prasatech, krávách,  o členech ANO jako o toaletním papíru, když čte člověk výhružky mladého Polívky, že až se naserou, potáhnou na Hrad, může se dodat už ještě poslední srovnání: Jsou lidským i kulturním odpadem.

PS.: Asi dám za ty výroky na ně trestní oznámení.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…