Jiřina Holotová: Brutální vražda kněze v kostele je snad už dostatečným vzkazem všem křesťanům i ateistům

28.07.2016 13:40

Dalo by se říci, že takovou odporností, jakou je násilná smrt klečícího kněze a těžké zranění řádové sestry, která bojuje o život, vrcholí série červencových vražedných útoků ve Franci a Německu spáchaných z náboženských důvodů.

Jiřina Holotová: Brutální vražda kněze v kostele je snad už dostatečným vzkazem všem křesťanům i ateistům
Foto: Archiv Jiřiny Holotové
Popisek: Jiřina Holotová

Dalo by se říct....

A to je právě to, co lze vyslovit jen díky tomu, že končí pomalu krvavý měsíc červenec 2016, který postupně snad všem evropanům otevírá dosud přivírající se oči, zavírá ústa vykřikující Refugess Welcome a svírá paže ze široka otevřené náruče.

Končí měsíc červenec, ale začínají měsíce další. Existují sice ještě lidé, kterým rituální vražda kněze v kostele oči neotevře a neuvidí, že tohle je jasný vzkaz, že my jsme Ti slabí a Ti, kteří budou v budoucnu trpět a budou nuceni přijímat náboženství jiné.

Sám papež František poníženě letos o Velikonocích klečel, omýval a líbal nohy uprchlíků. Ačkoli měl být tento akt vyjádřením jisté pokory a lásky bez rozdílu hranic a náboženského vyznání (papež omýval nohy nejen islámským uprchlíkům, ale i katolíkům a hinduistům), jak mohou takové gesto plně pochopit lidé naprosto jiného vyznání? Nerozuměli mu ani mnozí křesťané, protože papež rituál úplně změnil,včetně jeho původního poslání i významu. Jaký signál tehdy poslal papež a samotná katolická církev kultuře, která již v podstatě svého učení odsuzuje jinověrce i bezvěrce a jen těžko toleruje jinou víru, než-li tu vlastní? Neposlal spíše signál právě o naší slabosti a zaslepenosti? Stejně, jako samotní evropští představitelé, kteří takové slabošské, ponížené a hloupé signály vysílají ostatnímu světu už dlouhou dobu?

Ještě dost lidí má stále mylnou myšlenku, že migrace nesouvisí s terorismem a s posledními hromadnými i individuálnějšími násilnostmi a vraždami. Ale má! Všechno souvisí se vším a tohle jsou spojené nádoby. I boj osamělých vlků identifikujících se s ideologiemi, nebo pouze napodobujících ideologie svých velkých islámských vzorů bez jejich vyzvání i s ním. Vše je propojeno s islámským náboženským fundamentalismem i s migrantskou vlnou, která umožňuje volný průchod a pohyb radikálů po Evropě. A nejen to, pokud migranti nedosáhnou svého naslibovaného, bude hůř! Frustrace těchto lidí se bude zhoršovat a útoků přibývat.

Odporná vražda nebohého kněze je výsměchem celé naší společnosti i celé katolické církvi, která se setkává tváří tvář s odmítnutím a nepochopením. Jak na to bude reagovat, dalším humanismem a tolerancí?

Končí pomalu měsíc červenec, ten snad otevřel oči i těm, kteří nevěřili, že ti, co o všem mluví, píšou a varují třeba i tři a více let, nebo alespoň intenzivně od roku 2015, kdy se výrazně zvýšila migrace a dala se předpokládat blížící se bezpečnostní hrozba, mají nakonec pravdu!

Kde jsou všichni sluníčkáři? Kde jsou vítači? Ještě někdo má pochybnosti?

Je brutální vražda kněze v kostele už dostatečným důkazem, že xenofobové nestrašili nadarmo a jasným vzkazem všem křesťanům i ateistům, co se bude dít dál a o co vlastně jde?

Chtěla bych věřit tomu, že naše odpověď bude tentokráte jasná, silná a jednoznačná. Alespoň u nás v České republice. Na evropské politické a církevní představitele se bohužel nemůžeme po různých zkušenostech spolehnout. Jsou to slaboši, co zaprodají i vlastní národy a nechají zabíjet lidi, aniž by uměli potom udělat cokoli jiného, než sepnout ruce a říci, nezbývá než soucítit a lhát a lhát a lhát!

Zabraňme katastrofě alespoň u nás individuální jednoznačnou politikou a ochranou hranic! Čím víc nás bude, co o to budeme stát, tím víc bude možné toho dosáhnout!

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…