Josef Ježek: Panama Papers

08.04.2016 19:13

Blázna lze léčit buď ambulantně a nebo ho zavřít do Bohnic. Tam si může hrát na Napoleona, Kryštofa Kolumba nebo ředitele zeměkoule. Co však udělat s těmi, kteří si hrají na spasitele Evropy? Kdyby si jen kdesi v koutku sepisovali své fantaskní vize, vem to nešť! Jakmile se je však snaží uvádět do praxe, pak ovšem pozor. To už hrozí velkým průšvihem.

Josef Ježek: Panama Papers
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

Poslední nápad Evropské komise v otázce imigrantů, který v zásadě zavádí trvalé přerozdělování běženců a výrazně posiluje roli Bruselu v azylové politice, ukazuje, kam až mohou věci dospět. Byrokrati uzavření v neprodyšné bublině své vlastní reality, jistí si svou genialitou a schopností vše řešit, chtějí prosadit silou to, co se dosud nátlakem prosadit nepodařilo. A ještě se přitom potlapkávají po zádech, na znamení toho, jak jsou skvělí. Evropa, neEvropa! A do toho na nás sultán Erdogan dělá přes Bospor ty, ty, ty! A nebo je to dlouhý nos?

Snad aby se tento problém mediálně překryl, vypustila parta, která si říká Mezinárodní konsorcium investigativních žurnalistů (ICIJ), džina z láhve. Ten džin se jmenuje Panamské dokumenty – Panama Papers. Prostřednictvím jedněch německých novin (zvláštní že právě německých, že?) se dostalo na denní světlo 2,6 terabytů (!!!) dokumentů panamské právnické firmy Mossack Fonseca, která se zabývá obchodem s offshorovými firmami po celém světě. Je asi dobré vědět, co je zač to bohulibé sdružení investigativců. Tahle parta je údajně financována prostřednictvím amerického Střediska pro veřejnou integritu, k jehož zakladatelům patří Fordova nadace, fond Rockefellerů, fond Carnagie a samozřejmě nemůže chybět George Soros. Jeho jméno se objevuje u všeho, co v posledních létech za moc nestálo. Karel Gott by řekl krátce: Ilumináti! Prostě finanční špičky Ameriky. A ty že mají zájem na likvidaci tzv. daňových rájů, o které v tomto případě jde? Nenechte se vysmát. Spíše to zavání likvidací konkurence. Proč v první vlně informací scházela americká jména?

Česko v seznamu států na portálu Panama Papers chybí. Tento „nedostatek“ briskně odstranilo České centrum pro investigativní žurnalistiku (kdopak tohle centrum asi financuje?), které zveřejnilo cca 300 jmen z české politické a podnikatelské sféry, doplněné o sportovce a další. Jako na potvoru tam prý chybějí tzv. kmotři ODS. Ale „prověřujeme jednu linku, která by k nim mohla vést“, ubezpečila Pavla Holcová, takto česká investigativní zakladatelka. To by v tom byl přece čert, aby se něco nenašlo!

Bohatí a mocní tohoto světa budou dále podvádět

Globální protikorupční ofenziva, která s touhle zemí lomcuje už nějaký čas - viz Babiš: Všeci kradnů“ (jenom já v Agrofertu podnikám poctivě), se přelila i přes moře. Panama se stává synonymem pro daňové úniky a praní špinavých peněz. Dříve to byla pouhá banánová republika. Jaksi nám uniklo, že právě pro tento účel kdysi Panama vznikla. To když v roce 1903 T.Roosevelt donutil Kolumbii vzdát se jedné své provincie. A v zápětí začala Panama pod svou vlajkou registrovat ropné tankery, aby se americká Standard Oil Company vyhnula americkým zákonům. Tak co se dnes tolik divíme.

Neplacení daní a praní špinavých peněz je jistě zločin. V tomhle případě však hrozí, že celá ta kampaň se může zvrhnout v zákaz daňové optimalizace nebo v jakousi globální, nebo aspoň celoevropskou, daňovou harmonii. Týmy v Bruselu jsou už jistě na podobných řešeních připraveny pracovat. A výsledek? Bohatí a mocní tohoto světa budou dále podvádět jako dosud, jenom jaksi „sofistikovaněji“ a my, obyčejní a poctiví, na to doplatíme. Zvýšením ekonomické regulace, všudypřítomným šmírováním a presumpcí viny, kdy podezřelý je vlastně každý.

A mezitím budou v Evropě potichu a nenápadně probíhat nevratné děje, které natrvalo vlivní životy naše a našich potomků. Jenže přes Panamu na ně jaksi nezbude čas.

A nakonec se ukáže, že ty Panama Papers byly obyčejné „pemprsky“. A ještě k tomu použité!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.