Josef Mlejnek jr.: Poločas rozpadu? Tradiční politické strany jsou u nás na ústupu

13.10.2014 21:20

Komunální volby se interpretují jako velká změna, jako velké zemětřesení v české politice, jako další etapa rozpadu stranického systému. Něco na tom je, ale stupeň otřesů není zas tak velký, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Josef Mlejnek jr.: Poločas rozpadu? Tradiční politické strany jsou u nás na ústupu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna, ilustrační foto

Porovnejme si výsledky voleb do zastupitelstva hlavního města Prahy, které měly svým charakterem nejblíže k celostátním volbám, letos a před čtyřmi lety.

TOP 09 ztratila zhruba 10 procent, ODS rovněž, ČSSD 7, komunisté procento. Piráti 5 procent nabrali. Sečteme-li výsledek koalice Strany zelených a Sdružení nezávislých kandidátů a samostatně kandidující KDU-ČSL z roku 2010, dostaneme 8 procent; letošní Trojkoalice zelených, lidovců a Starostů a nezávislých má přes 11 procent. Věci veřejné před čtyřmi lety obdržely skoro 6 procent, v letošním startovním poli najdeme početnou tříšť různých pokusů o další a nové Věci veřejné.

Důležité je však především zjištění, že jediným novým a úspěšným subjektem letošních komunálních voleb v metropoli je vlastně jen hnutí ANO Andreje Babiše, jež získalo 22 procent.

Na ty se Babišovi logicky – obrazně řečeno – složily hlavně ty strany, které letos nejvíce tratily, tedy TOP 09, ODS a ČSSD, zejména pak první dvě jmenované. V pražském kontextu je proto ANO spíše pravicovou stranou.

Tím, kdo má na úspěchu ANO v Praze lví podíl, je paradoxně TOP 09. K jedněm z hlavních motivů změny aliancí na magistrátu a vystřídání primátora Bohuslava Svobody z ODS Tomášem Hudečkem patřil i kalkul, že každý relativně úspěšný politik ODS je pro „topku“ potenciálně nebezpečný, neboť může ohrozit její snahu zaujmout dominantní postavení na pravici.

V primátorském křesle se však Tomáš Hudeček ukázal jako politik přinejlepším nezralý. Součet hlasů pro TOP 09 a ODS činil v roce 2010 skoro 55 procent, letos něco přes 30.

Andrej Babiš prostě využil chyb konkurence a zaujal významnou část jejího dosavadního podílu na trhu. 25 let nedělá v podnikání nic jiného. Je otázkou, zda se mu to i v politice bude nadále dařit, nemá však smysl jeho úspěch zhrzeně démonizovat, jak to nyní činí Miroslav Kalousek.

Ostatně, 09 v názvu jeho strany znamená rok vzniku: 2009, ne 1909, ale 2009. Co je na „topce“ ve srovnání s hnutím ANO 2011 tradičnějšího nebo zavedenějšího? Že je o dva roky starší? Samozřejmě, slovo tradice má zakódované v názvu (TOP znamená tradice – odpovědnost – prosperita), ale na vývěsní štít si dnes každý dává, co chce.

Politický marketing sice může přebít léta pracně budovanou stranickou strukturu, ale ne každý. A marketingové postupy používají všechny strany, zavedené i nezavedené.

Nicméně právě rostoucí zapojení marketingu do volebního zápasu nutně způsobí větší nestabilitu politiky, s tím nutno pro příště počítat skoro jako s konstantou.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…