Josef Reiman: Kde se v naší společnosti vzalo tolik agrese i lhostejnosti?

23.12.2011 9:18

Včera jsem se vracel domů autobusem MHD. Na stanici Dobročovická jsem vystoupil a zděsil mě pohled na vykopané skleněné výplně na zastávce. Kdo to asi udělal a proč? Hraje v tom roli nedaleká restaurace a herna s nonstop provozem? Nebo je to projev nespokojeného cestujícího?

Josef Reiman: Kde se v naší společnosti vzalo tolik agrese i lhostejnosti?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Násilí ve Varnsdorfu

Nebo tuto agresi způsobil alkohol či drogy? Kdo byl ten silák, nebo siláci kteří tím vyjadřovali svou nenáladu a agresivitu? Že by frajeřina? Mladí nebo staří? Prostě byli to naši spoluobčané. Druhý den byla zastávka opatřena novými výplněmi. Uvědomuje si pachatel že tu škodu musíme zaplatit my všichni?

Ve své většině tvoří naši společnost celkem slušní,pracovití a dobrosrdeční lidé. Je zvláštní, že to vcelku nikdo nebere na vědomí, nebo co je lepší, všichni to považujeme za samozřejmé. Ostatně žijeme ve středu civilizované Evropy a snažíme se vyrovnat i se skutečností, že především ve velkých i větších městech potkáváme čím dál více lidí z celého světa. Jak se asi oni dívají na nás?

Jsme pro ně skutečně zamračeným a ustaraným davem, který mlčky spěchá  ať už domů za povinnostmi, či jinam. V dopravních prostředcích se navzájem ohrožujeme batohy či taškami a výrazně pracujeme lokty a svou špatnou náladu umíme často vyjadřovat expresivními výrazy. Je to ještě relikt doby minulé, nebo se v nás něco změnilo.Jsme snad větší individualisté, či spíše suveréni dodávající si stále pocitu vlastní důležitosti, nebo jsme spíše, jak se dnes moderně říká, nervní z toho co nás denně ve společnosti potkává? Pracovní stress, málo času na rodinu, málo peněz, nezaměstnanost,  schránka plná složenek, či výpověď z práce, neurovnané rodinné poměry a ještě k tomu zlobící děti, či nešťastná láska, špatné mezilidské a sousedské vztahy? Málo stačí k tomu, aby v nás každou chvíli“bouchly saze“? Následuje agrese, násilí, hrubost nebo lhostejnost. To všechno přece nejsme my všichni. Snad jen někdy.

Myslím, že všechno začíná u jisté pohody, která nám chybí také díky tomu, že televize, rozhlas i noviny na nás denně chrlí záplavu nepříjemných a špatných zpráv. Zvyšování cen zboží, energií, poplatků za auta, za odpad, za dálnice, za soudy, nebo zvýšené nájemné, vodné, zdravotnické služby. A ještě k tomu evropská finanční krize, která bezpochyby dopadne na nás všechny. A tak jsme nevrlí, nadáváme na naše ministry, poslance a politiky vůbec. A co oni? Jaký nám dávají signál?

Vláda se jen těžko dohaduje a mluví každý den jinak. Že by slabý premier? Ministři fackují lidi skutečně i obrazně svými rozhodnutími, které dokazují jejich odtrženoust od reality našeho života, poslanci častující se nadávkami a invektivami pro které by se našinec třeba i popral. Policie ztrácející autoritu zásahy politiků, a v souladu s tím nepotrestaní lupiči, zloději i tuneláři, pokulhávající spravedlnost, to všechno dotváří obraz naší vlasti, který je oproti tomu co nás šlechtí výrazně více vidět. To vše dotváří nepořádek ve městech zasažených anonymitou svých obyvatel. Pomalované zdi některými  našimi mladými, kteří ještě nic neudělali a jen ničí, poškrábaná skla tramvají a autobusů, poničené zastávky, barvou zastříkané jízdní řády, poházené láhve i odpadky. To vše je projevem naší lhostejnosti a možná i strachu říci těm kteří se chovají asociálně: Tak tohle ne. Žijeme tady všichni a jsme povinni dodržovat pravidla, která z nás tu civilizovanou společnost dělají a dokazujeme tím svou hrdost na vlast ve které žijeme. V zahraničí by si nikdo takové chování nedovolil. Začněme už konečně  účelně bránit tomu, aby se z nás všech nestali neandrtálci. Je to jistě věcí nás všech. Jsme Lidé, tak se tak chovejme!

Reiman

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Reiman

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …