Juraj Hrabko: Plynová vojna

04.10.2014 8:50

Na Slovensko už netečie viac ako polovica plynu z Ruska. Oznámil to premiér Robert Fico po mimoriadnom rokovaní vlády.

Juraj Hrabko: Plynová vojna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

Obmedzenie dodávok plynu má na rozdiel od tlaku v potrubí, stúpajúcu tendenciu. Zníženie dodávok Slovensko zaznamenalo už od začiatku minulého mesiaca, išlo však len zhruba o desať percent. Po mesiaci ide už o stopnutie viac ako polovičnej dodávky plynu. V znížení dodávok nie je krajina pod Tatrami osamotená – ruský plyn netiekol tak, ako tiecť podľa zmlúv má, ani do Poľska a ani do Maďarska.

Všetky tri krajiny majú okrem zníženia dodávok plynu z Ruska spoločné ešte jedno – reverzné zariadenia, ktoré umožňujú dodávať plyn na Ukrajinu. Tá nedostáva plyn z Ruska už niekoľko mesiacov, čo je problém, ktorý sa už týka takpovediac celej Európy. Ak nebudú ukrajinské zásobníky v zime plné, nebudú môcť ani posielať či dotlačiť plyn na západ. Zastavenie dodávok ruského plynu by znamenalo pre Európu výpadok zhruba tretiny plynu, ktorý potrebuje. Akú ďalšiu stratu okrem finančnej by znamenalo pre Rusko, nie je zatiaľ známe.

Faktom je, že plyn už neslúži iba na to, na čo by slúžiť mal, ale stal sa politickým a mocenským nástrojom. To možno konštatovať aj na základe vyjadrení ruského ministra energetiky Novaka, ktorý najskôr hovoril o tom, že Rusko neobmedzí dodávky plynu kvôli jeho reexportu na Ukrajinu, aby o pár dní neskôr vyhlásil, že jeho zastavenie je „jediný spôsob, ako garantovať neprerušené dodávky“.

Na rozdiel od Slovenska a Poľska Maďarsko už kohútiky reverzného toku plynu na Ukrajinu otočilo a tak ruský plyn tečie opäť iba do Maďarska. S odôvodnením, že Maďarsko si potrebuje doplniť zásobníky, pričom väčšie množstvo plynu, dohodol so šéfom ruského Gazpromu Alexejom Millerom priamo premiér Viktor Orbán.

Mám dôvod si myslieť, že hoci sa debatuje o dodávkach plynu, o Rusku, Slovensku, Poľsku či Maďarsku, každý vie, že ide hlavne o Ukrajinu. Či bude európska alebo ruská, keďže po anexii Krymu Ruskom celistvá nie je už teraz. Keď premiér Fico hovorí, že plyn sa stal predmetom politického súboja, mýli sa iba v tom, že nejde o súboj – ten má stanovené pravidlá - ale o vojnu, v ktorej už neplatia žiadne brzdy. Inými slovami, plyn nie je to jediné, čo v celej záležitosti smrdí.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…