Kamil Bednář: Globální rizika ohrožují ekonomiku eurozóny

11.04.2019 12:21

Evropská centrální banka (ECB) se včera dle očekávání rozhodla ponechat svou měnovou politiku beze změny. Dle jejího šéfa Maria Draghiho však ekonomika eurozóny čelí novým rizikům. Mezi ně se dají zahrnout snahy o obchodní protekcionalismus, brexit či nejistá fiskální situace v Itálii.

Kamil Bednář: Globální rizika ohrožují ekonomiku eurozóny
Foto: ecb.europa.eu
Popisek: Evropská centrální banka

Dle ECB jsou rizika ohledně ekonomického výhledu eurozóny stále nakloněna směrem dolů a přicházející data jsou nadále slabá. Inflace zřejmě v nadcházejících měsících poklesne. Evropská centrální banka přitom stále bere jako závazek navrátit inflaci do své cílové úrovně, tedy těsně pod hranici dvou procent.

„Evropské akcie na zprávy z Evropské centrální banky reagují mírným růstem. Bankovní sektor však odepsal své úvodní zisky a euro vůči dolaru ztrácí,“ říká Senior Equity Trader BHS Kamil Bednář.

Pravděpodobnost recese v eurozóně zůstává dle Maria Draghiho nízká. Obchodní hrozby však utlumily globální ekonomické momentum. Hrozby tarifů ze strany Spojených států pak podkopávají všeobecnou důvěru.

ECB bude zvažovat, zda zachování příznivých dopadů negativních úrokových sazeb na ekonomiku vyžaduje zmírnění jejich případných vedlejších efektů na činnost komerčních bank. Evropská centrální banka si však zatím není jistá, zda nějaké vedlejší efekty existují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …