Karel Hvížďala: Němečtí Piráti budují řádnou stranu

05.05.2012 17:06

V sobotu 28. dubna 2012 si zvolili Piráti v Německu, v Neumünsteru, nového předsedu.

Karel Hvížďala: Němečtí Piráti budují řádnou stranu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

Stal se jím dosavadní místopředseda a bývalý strážce partajní pokladny Bernd Schlömer, který nahradil po roce Sebastiana Nerze. Zvolen byl hlavně kvůli programu, který na konferenci svým spolustraníkům nabídl: chce totiž ukončit vnitřní spory ve straně a zasadit se o jednotu.

Ač je tento jednačtyřicetiletý absolvent společenských věd na univerzitě v Osnabrücku a kriminalistiky na univerzitě v Hamburku a otec dvou dětí vládním ředitelem na ministerstvu obrany, choval se velice nenuceně. Hovořil ve světlehnědé placaté čepici s kšiltem, kterou nesundal ani při svém projevu na stranickém zasedání, a vypadal spíše jako šéf mlynářů.

Mluvil ale tak přesvědčivě, že dostal 66,6 procenta hlasů, zatímco předchozí předseda jen 56,2. Další čtyři kandidáti dostali již výrazně méně hlasů. Za nejdůležitější vlastnost předsedy považuje schopnost spojovat lidi, kteří mají rozdílné názory. Přesto mu ale funkční období neprodloužili: další volby budou za rok, jen počet členů představenstva se zvýšil ze sedmi na devět. Za manažera strany si zvolili Piráti pětatřicetiletého Johannese Ponadera, který žije jako herec, režisér a autor na volné noze v Berlíně. Volilo ho 74,4 přítomných Pirátů. Nejlepší výsledek ale ve volbách získala nová strážkyně pokladny Swanhilde Goetzeová, která dostala 94 procent hlasů.

Velkou diskusi již před zahájením stranické konference ale vyvolaly dvě otázky: jestli by nový předseda schvaloval nasazení vojáků bundeswehru v zahraničí a jaký mají kandidáti postoj k pravicovému extremismu. Na obě odpovídal nový předseda naprosto zřetelně a bez vytáček: s nasazením německých vojáků ani jako zaměstnanec ministerstva obrany nesouhlasí a je tvrdě proti pravicovému extremismu. Rovněž se vyjádřil velmi kriticky k holocaustu.

Nakonec konference, které se zúčastnilo 1400 až 1500 členů strany, čísla se rozcházejí, dokonce šoa odsoudila ve společném prohlášení slovy: „Holocaust je nepopiratelnou částí historie. A není možné ho pod rouškou svobody slova vylhanými skutečnostmi relativizovat, neboť to odporuje základním pravidlům strany.“

Za zvláštnost této stranické konference je možné považovat to, že neměla žádné delegáty a zúčastnit se jí mohl každý člen strany, který se na zasedání dostavil. Piráti sami uvádějí, že mají 26.000 členů.

V tomto složení půjdou Piráti do zemských a příští rok i do spolkových voleb a na ně by s nyní měla soustředit práce jejich vedení: Již za několik dní budou zemské volby v Šlesvicku-Holštýnsku a podle průzkumů veřejného mínění by tam Piráti mohli získat v neděli až devět procent. A 13. května, kdy se budou konat volby v Severním Porýní-Vestfálsku, jim agentury předpovídají 6,5 procenta.

Nový předseda Pirátů pan Bernd Schlömer v intrview, které poskytl renomovaným novinám Süddeutsche Zeitung, řekl, že Piráti si za této situaci již nemohou dovolit zůstat bez jasných postojů a musí se profilovat. Změnu postoje ilustroval na vztahu k nelidskému věznění paní Tymošenkvé na Ukrajině, když prohlásil, že takové věci musí jeho strana jasně odsoudit.

Svou úlohu vidí nový předseda na rozdíl od manažera a strážkyně pokladny, kteří působí hlavně směrem dovnitř strany, v tom, že se všemi silami pokusí působit navenek a učinit tuto stranu co nejsrozumitelnější pro občany Německa. V praxi to znamená zdokonalit vnitřní komunikaci, integrovat různá mínění, což bude znamenat odemocionalizovat diskuse a převést je na věcnější rovinu. Tomu by měl přispět i jejich zřetelný volební program.

My bychom mohli říci, že němečtí Piráti budují řádnou stranu a je jen otázka, jestli právě díky tomu neztratí část svých příznivců, které lákala právě jistá volnost, kterou tato strana nabízela. Doufejme, že se tak nestane, protože právě vzestup Pirátů do značné míry marginalizoval německou levici pánů Gysiho a Lafontaina. 

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.