Karel Hvížďala: O nejslavnějším komínu

24.03.2013 12:19

Nejslavnější komín, na který byly několik dní nasměrovány minulý táden kamery televize a jehož obraz sledovaly před pár dny stamiliony či spíše miliarda diváků po celé zeměkouli, jako se dívaly na londýnskou svatbu prince Williama, je umělý: slouží jen k vypouštění umělého kouře.

Karel Hvížďala: O nejslavnějším komínu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

Instalovali ho na střechu Sixtinské kaple ve Vatikánu řemeslníci před zasedáním konkláve, což je slovo pocházející z latinského spojení cum clave, neboli pod klíčem. Kardinálští voliči totiž jsou od začátku do konce zasedání v kapli uzamčeni a nesmí komunikovat s vnějším světem. Tato tradice je stará tisíc let. Izolovat je ale tehdy bylo jednoduché: buď byli v kapli, nebo v nedalekém penzionu uzamčeni. Dnes musí být všude instalovány rušičky mobilních telefonů, odposlechů a bezdrátového internetu.

Celý ceremoniál je vymyšlený tak, aby se v kapli nemohlo politikařit. Před každým kardinálem leží lístek s latinskou formulí: Elego in sumo pontifice, česky Papežem volím, za který musí napsat každý volitel pozměněným rukopisem, aby nebylo možné identifikovat kdo jak hlasoval, jediné jméno. Poté kardinálové každý lístek složí a uličkou přicházejí postupně k volební urně, přičemž lístek drží tak, aby ho všichni viděli. Papežem je zvolen ten, kdo dostane dvě třetiny hlasů. Celkem mohou za jediný den proběhnout čtyři kola: dvě dopoledne a dvě odpoledne. Hlasovací lístky jsou spáleny a vzniklý kouř patří k nejproslulejším symbolům Vatikánu: je bílý. Když nebyl nikdo zvolen: vypouští se umělý kouř černý, směs smůly a sazí. Tato tradice je stará ale teprve dvě stě let. Na církev, která je prý schopná propachtovat pozemek Ikei na tisíc let, to nic není.

Oznámení volby papeže Jana Pavla I., který byl zvolen v roce 1978, ale právě kvůli kouřovým signálům provázely zmatky. Tehdejší kamna měla kvůli kouřovým signálům dvě spalovací komory, jednu na černý kouř a druhou na bílý kouř a ty se spojovaly s komínem speciálním zařízením. Jenže obsluha nechala připojení ke komínu z komory uzavřené u obou komor a bílý kouř po zvolení papeže šel přímo do Sixtinské kaple. Hromadil se u stropu s Michealangelovými freskami. Lidé na náměstí netušili, že papež byl zvolen.
Letošní volba nového papeže byla zpestřena ještě růžovým kouřem: Vypustily ho na Svatopetrském náměstí polonahé aktivistky skupiny Femen z dýmovnice. Ženy protestovaly proti tomu, jak se katolická církem nevraživě dívá na homosexuály a lesbičky.

Nejslavnější komín už je zase nejspíš odmontován a uložen do depozitáře, kamery jsou přesměrované na papeže Františka, ale přesto několik dní se dívala asi miliarda lidí jen na komín, jako na svatý obrázek. Divím se, že ten dým ještě nezačal Vatikán prodávat v konzervách, jako se v Berlíně prodává turistům tamní vzduch. Nemuseli by si stěžovat, že mají nevyrovnaný rozpočet. 

Komentář zazněl v pořadu Názory a argumenty na Českém rozhlase Plus. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…