Karel Hvížďala: ODS ztratila poslední schopnost sebereflexe

06.05.2014 15:40

ODS ztratila poslední schopnost sebereflexe a sama sebe marginalizuje. Naposled to zase předvedla na 1. máje, kdy její lídři ve volební kampani do Evropského parlamentu zahájili podpisovou akci za nepřijetí eura ve všech krajských městech.

Karel Hvížďala: ODS ztratila poslední schopnost sebereflexe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil (ODS)

Šéf jejich kandidátky Jan Zahradil v Praze na Petříně hlasitě vykřikoval: Otázka nezní, jestli chcete euro, ale jestli nechcete euro. A pro aktuálně.cz řekl: „Chceme výjimku pro Česko ve vstupu do eurozóny. Někdy možná euro budeme chtít přijmout, ale musí to být naše volba. Nikoli povinnost jako nyní.“ Zapomněl, že jsme se k tomu zavázali sami.  

A takhle se, prosím, chová strana, která podle výsledků pátečního průzkumu STEM by dostala ve volbách do Evropského parlamentu jen 7,4 procenta hlasů voličů při dvouprocentní chybě. Jinými slovy, která by dokonce v krajním případě nemusela dostat do Bruselu ani jednoho poslance.  

Přičemž oficiálně o sobě ODS hovoří jako o straně dravých podnikatelů, kteří dle posledního dubnového průzkumu Svazu průmyslu a dopravy a České spořitelny si z více než tří čtvrtin přejí euro přijmout.  

Čtvrtina podnikatelů soudí, že „včera bylo pozdě“, tedy že republika už měla euro mít, skoro 30 procent je pro jeho přijetí v roce 2018 až 2020 a zhruba 22 procent se domnívá, že země by měla na euro přejít po roce 2020. Proti tomu, aby ČR euro přijímala, je jen 23 procent podnikatelů.  

To vše způsobuje odchod členů: důvodem je vzrůstající deziluze z její politiky a kauz, jejímiž představiteli byli pánové Bém, Rittig, Janoušek, Jurečko a dua Topolánek-Dalík, Nečas-Nagyová a další.  

Podle posledních čísel z dubna letošního roku, která jsou přesná, protože vycházejí z počtu zaplacených členských příspěvků, se během posledních pěti let snížil počet členů o polovinu. Za Topolánkovy vlády měla ODS více než 33 tisíc a nyní má 18 tisíc členů jako při založení v roce 1991, přičemž loni měla ještě 27 tisíc členů, což ukazuje na masivní exodus.  

Tento úbytek se týká i bašty ODS Plzně, kde tato strana měla ještě loni 1300 členů, letos jich je o 300 méně. Před pěti lety bylo v Plzni téměř 2000 členů.  

Podobně nešikovně se chová i v personální politice: aby se v nejrůznějších postech udrželi staří šíbři, do čela si zvolili politologa Petra Fialu, který je skutečně nezkorumpovaný, ale bohužel taky ne moc výrazný: chybí mu charisma, což v době ikonické kultury je značný handicap.  

A naopak s nejpopulárnějším svým politikem Jiřím Pospíšilem, který měl u občanů, byť někdy i nezdůvodnitelnou důvěru, se rozloučili, a ten nyní kandiduje do EU za TOP 09.  

A ti, co by rádi viděli v čele strany Václava Klause, s nímž byl spojen volební blok Hlavu vzhůru, který získal 0,4 procenta hlasů, nebo ti, co prý tlačí do čela znovu duo Topolánek-Dalík, se již pohybují zcela mimo realitu.  

Není se tedy čemu divit, že podle v neděli zveřejněných výsledků společnosti TNS Aisa by ODS dostala jen šest procent hlasů.

Psáno pro Český rozhlas Plus

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…