Karel Hvížďala: SRN, rozhádaná černožlutá koalice

13.09.2011 18:07

Kvůli tomu, že se v Německu vládnoucí černožlutá koalice, tedy křesťanské strany CDU a CSU s liberály FDP, stále hádá, nikdo jí moc nevěří, padá i důvěra v euro.

Karel Hvížďala: SRN, rozhádaná černožlutá koalice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

Do této věty by se dal shrnout výsledek poprázdninové klauzury, jak se říká společné schůzce celé frakce křesťanských stran v bundestagu, tedy německém parlamentu. Proto šéf frakce Volker Kauder hned v úvodu vyzval k větší disciplině, a to nejen poslance, ale i ministry. Jeho proslov začal slovy: "Čím víc budeme spolupracovat, tím víc budeme schopní přesvědčit občany, že naše cesta je správná. Lidé od nás očekávají jasnou odpověď na problémy, které je tíží."

Později se předseda frakce pokusil svůj apel podpořit jasnými čísly, které pro tuto schůzku připravil Allensbach Institut. Šlo vlastně o demoskopickou analýzu současné politické situace v Německu.

Jak se ukázalo, situace není vůbec nijak potěšitelná. 39 procent voličů a příznivců křesťanských stran vidí současnou vládu jako rozhádanou. Nálada voličů a příznivců liberálů je však ještě mnohem horší: Skoro dvě třetiny těchto občanů jsou se současnou koalicí nespokojení a tvrdí, že o žádné harmonii a spolupráci nelze hovořit. A právě tato čísla, podle demoskopů, ukazují na jádro problému současné koalice. Občané, zvláště od měšťanských stran, očekávají pravý opak toho, co dnes černožlutá koalice předvádí, řekla šéfka demoskopického institutu paní Renate Köcherová.

Problém je, že výzva šéfa parlamentní frakce byla vyslovena právě v době, kdy uvnitř koalice probíhá litý boj o způsob záchrany eura a názory na řešení tohoto problému nejsou jen dva, ale je jich mnoho a je těžké je nějak sjednotit.
To byl taky důvod, jak napsal Bild ve čtvrtek, tedy den po klauzuře, proč pan Kauder nakonec navrhl, že koncem září by se právě v bundestagu mělo o záchranném balíčku pro euro hlasovat, aby se došlo k nějakému jednotnému většinovému názoru, který budou muset všichni akceptovat. Křesťanská frakce se na svém jednotném postoji hodlá předem dohodnout.

Aby k takové dohodě ale mohlo dojít, vyzval předseda frakce, aby poslanci a ministři opustili hru s pojmenováváním a s termíny, protože jinak by nikdy k žádné dohodě nemohlo dojít a naopak by se hádky jen přiostřily. Těmito slovy podle webu časopisu Der Spiegel zase narážel na paní ministryni Ursulu von der Leyen, která v poslední době kvůli záchraně eura vyzývala k urychlenému vytvoření Spojených států evropských. Zároveň pan Kauder dodal, že daleké perspektivy o sjednocené Evropě mohou v takto složité situaci voliče těžko elektrizovat, protože nejprve je třeba řešit aktuální dluhovou krizi.

Demoskopové poukazují na to, že 76 procent občanů Německa v současné době už nevěří nebo skoro nevěří euru. Podobně klesla i důvěra v Evropskou unii: Dvě třetiny Němců už sotva věří v dlouhodobou existenci Evropské unie a 34 procent Němců si myslí, že by se jejich zemi žilo bez Evropské unie lépe.

Komentátoři ale přes veškerý pesimismus občanů vidí mezi špičkovými křesťanskými politiky, že předložená čísla je nedohánějí k zoufalství, ale naopak je vedou k racionálnějšímu a jednotnějšímu jednání, a na to občané Německé spolkové republiky čekají. A i tento závěr má logiku: Ze stejného průzkumu totiž vyplývá, že velká většina občanů Německa je přesvědčena o tom, že v budoucnu bude jejich země i v zahraničí nabývat na významu. 80 procent dotázaných je přesvědčena o tom, že současný vliv Německa v Evropské unii je velký, a proto 45 procent lidí si myslí, že strany CDU a CSU mají nejvyšší kompetenci při řešení problémů v Evropské unii. To je také důvod, proč dle analytiků existuje ještě velká naděje, že se i současné koalici podaří získat u občanů pro své další kroky důvěru.

Psáno pro ČRo 6. Vyšlo na blogu aktualne.centrum.cz. Publikováno se souhlasem autora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Hvížďala

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…