Karel Hvížďala: Selhání - Suchánek bude ústavním soudcem

06.11.2013 7:33

Kvůli politické krizi v níž jsme mohli sledovat sebedestrukci sociální demokracie ale i role prezidenta v přímém procesu, byla zastíněna skutečnost, že ústavní právník a právní poradce ČSSD čtyřicetiletý Radovan Suchánek se stal ústavním soudcem. Nahradí tak Dagmar Lastoveckou z ODS, která skončila k poslednímu srpnu 2013.

Karel Hvížďala: Selhání - Suchánek bude ústavním soudcem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

Senát Suchánkovu nominaci schválil ve středu 30. října 2013. Jeho zvolení v polovině října doporučil jen těsnou většinou senátní ústavně-právní výbor. Jednoznačnější podporu mu vyjádřil výbor pro lidská práva. Pan Suchánek sice prohlásil, že po jmenování se vzdá členství v sociální demokracii, ale takový krok je možné samozřejmě považovat za zcela formální. Lidské vztahy ke svým chlebodárcům, jakým byl například právě souzený David Rath, s nímž přerušil spolupráci až po jeho zatčení či Zdeněk Škromach, s kterým pracoval do nedávna, jsou určitě nezanedbatelné.  

Připomeňme pro přesnost, že i Dagmar Lastovecká byla před tím členkou ústavně-právního a mandátového a imunitního výboru za ODS, ale na rozdíl od pana Suchánka nikdy nebyla ve služebné roli.  

To by ale nebylo to nejhorší. Mnohem závažnější je u pana Suchánka ta skutečnost, že za sebou nemá žádný zápas a že svým životem dosud neprokázal schopnost zaujímat zásadní postoje a odvahu se vzepřít politickým kejklům. Místo toho je čitelně jen mužem dosud sloužícím zájmům jedné politické strany, což by mělo být nedostačující.  

Služebnost tomuto nominantovi vytýkal při projednávání i předseda ústavně-právního výboru Miroslav Antl z ČSSD a Eliška Wagnerová, která je tam za zelené. Ta dokonce poukázala na to, jak před veřejností zcela transparentně prokázal svou služebnou duši, když v souvislosti se zastupováním sociálnědemokratické strany při projednání ústavní stížnosti na církevní restituce, pouze shromáždil názory soudkyně na tuto kauzu, aniž dokázal formulovat vlastní názor.  

Za povšimnutí ovšem stojí i ta skutečnost, jak se o panu Suchánkovi hlasovalo v Senátu: že ho podpořili sociální demokraté je možné považovat za samozřejmost, že ale tato skutečnost nezajímala KDU-ČSL, která verbálně hájí demokratické instituty státu, je podivné a snižuje to věrohodnost této strany, která se dostala zase do parlamentu. Z KDU-ČSL totiž zazněly hlasy, že obsazení ÚS nepovažují za svou prioritu a tři jejich poslanci se dokonce nedostavili k hlasování: místopředsedkyně Senátu Miluše Horská, Jiří Čunek a Libor Michálek, kteří tak pomohli jeho zvolení. Kdyby se zasedání zúčastnilo všech 81 senátorů, pan Suchánek by se tam zřejmě nedostal, protože dostal jen 38 hlasů z 65.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla