Karel Januška: Dodržování zákona

04.12.2015 19:56

Kostra Občanského soudního řádu platí od roku 1963. Totalitní právní odborníci si soudní řád upravili podle svých potřeb.

Karel Januška: Dodržování zákona
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Zbavili se jednoho ze základních principů (důkazu opaku), který potvrzuje pravdivost hypotézy. V soudním řádu, který platil za Rakouska, byl tento princip definován souřadným souvětím: „ Důkaz opaku jest dovolen, pokud jej zákon nevylučuje. Skutky, pro jejichž existenci zákon stanoví domněnku, nepotřebují důkazu.“ 

Z této jasné formulace, která soudcům přikazuje, aby každý výrok zkontrolovali pravdivostí, vyrobili toto: „Skutečnost, pro kterou je v zákoně stanovena domněnka, jež připouští důkaz opaku, má soud za prokázánu, pokud v řízení nevyšel najevo opak.“ (§ 133 o.s.ř.)

Místo jasné formulace „Důkaz opaku je dovolen“, vložili formulaci „má se za prokázané“.  „Skutky“ nahradili „skutečností“. Tím umožnil vynášet nepravdivé výroky. S klidem rozhodnou, že žalobce sice měl u soudu úspěch, ale soudní poplatky žalovaná strana platit nemusí. Mám pocit, že ve starém soudním pořádku bylo zakotveno, že výrok o nákladech byl součástí soudního řádu, pokud žalobce uspěl.

Dokud zákonodárci nepřinutí soudce, aby respektovali znění Ústavy a Listiny práv, nelze očekávat, že se něco v soudnictví zlepší.

Soudci by se nikdy neměli opírat o pravidla, která určují soudní pořádek. Lékaři také neléčí podle nemocničního řádu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …